Салата от коприва – пролетна

салата от коприва
Пролетна салата от коприва

 Тази салата от коприва е първото зелено нещо което хапвахме като деца.

Нашата баба приготвяше такава салата от коприва и казваше, че е най-полезното нещо което можем да ядем след зимата. Права е била жената, когато пораснах и започнах да се интересувам от всичко разбрах колко полезна е копривата с високото си съдържание на желязо, магнезий, калций, фосфор, хром, селен, кобалт, мед… Витамини от групите: В1, В6, А, С, К, В4, В5…

Копривата понижава нивата на лошият холестерол. Хлорофилът, който съдържа има тонизиращо действие върху организма. Списъкът с полезните свойства на копривата е твърде дълъг, ако някой от вас се интересува по-задълбочено може да прочете неизчерпателните статии за нея в интернет.

Баба макар и не толкова просветена ни е приготвяла тази салата от коприва, която е била като енергийна и витаминозна бомба за нас след дългата зима. Много е важно да запомните, че колкото по-малко обработвате копривата, толкова повече полезни вещества запазвате от нея.

Не случайно във всичките ми рецепти казвам, че копривата се облива с гореща вода и когато ястието е готово се добавя. Та днешната салата с коприва е много полезна и горещо ви я препоръчвам. Давайте я на децата си, особено на онези, които страдат от анемия. Включете я в менюто си и я консумирайте поне веднъж седмично.

Необходими продукти за салатата от коприва: (продуктите, които давам са за 2 салати.

Вие може да увеличите количеството на изброените продукти по ваше желание и вкус) 300-400 г прясна коприва (връхчета или листа), 1 връзка пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 връзка пресен магданоз, 2 яйца, сол, олио, оцет (може да замените олиото със зехтин, а оцета с лимонов сок).

Моята баба правеше тази салата от коприва с олио и оцет (зехтина малко превзема вкуса на копривата, а олиото е неутрално. Аз я правя и в двата варианта и на нас ни харесва).

Приготвяне на салата от коприва:

Копривата се измива добре и се… (ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *