Сладки балеринки – от старите тефтери

сладки балеринки
Различни сладки балеринки

Днес имам повод да направя сладки балеринки.

Изваждам стария пожълтял тефтер на мама и търся точно тези сладки балеринки. Те са спомен от моето детство и с тях искам да изненадам децата ни. Сладките балеринки са без яйца, но това съвсем не ги прави по-малко вкусни.

Необходими продукти: 280 гр. бяло брашно, 150 гр. краве масло, 250 гр. фина извара (може да ползвате рикота, а навремето майка ми като не и се занимаваше да претрива през сито изварата ползваше крема сирене), 2 прахчета ванилия и около 100 гр. кристална захар.

Още: хартия за печене и ринг за изрязване (може и стъклена чаша с диаметър 6-6.5 см.)

Чашата, с която изрязвах моите сладки е с диаметър 6.5 см. излязоха ми 62 готови сладки.

Приготвяне на сладки балеринки:

Стопете кравето масло и охладете. Към течното краве масло добавете изварата (крема сиренето) и разбъркайте двата продукта. Не е нужно да бъркате до пълна еднородност на сместа. Пресейте брашното с ванилията и към него добавете маслото с изварата. Омесете съставките. Може на ръка или с миксер (ползвате приставките за тесто).

Тестото става мазно, меко и два доловимо лепнещо. Оставете ги в полиетиленов плик за 1 час в хладилник, но ако не разполагате с време може и да прескочите престоя в хладилника.

С помощта на малко брашно тестото се разточва на кора с дебелина около 2 мм. (за мое удобство деля тестото на 4 части и всяка част точа поотделно, защото се съобразявам с ширината на плота ми).

Изрязвате кръгчета. Събирате изрезките и оформяте на топка, която в последствие ще разточите и отново ще изрежете нови кръгове.

В чиния или разлата купа сложете захарта. Потопете кръгчето в захарта само от едната страна. Прегънете на две към захарната страна и отново потопете в … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *