Дамско сърце – Дицентра

Дамско сърце
Дамско сърце

Това красиво пролетно цвете – Дамско сърце е едно от първите, които изпълват градината.

Със своето очарование създава прекрасно настроение заедно с лалетата, зюмбюлите и нацъфтелите овошки през април.

Нежното Дамско сърце е многогодишно растение от семейство Макови и родината му е Китай. Съществуват много различни видове, като височината на растението достига около 60-70 см и цветовете наподобяват раздвоено сърце. Могат да бъдат оцветени в бяло, нежно розово до червено и са разположени в красиво съцветие подобно на грозд.

Още в началото на Април се показват листата. Около средата на месеца това чудно красиво цвете Дамско сърце вече е разцъфнало в целия си блясък.

То създава чудесно настроение и краси градината чак до края на юни. През август вече цветето загубва надземната си част и преминава в състояние на покои до пролетта на следващата година.

Не е претенциозно за отглеждане, но все пак си има характерни изисквания към почвата и огряването от слънцето. Може да се отглежда и на слънце, но тогава цъфтежа му е за по- кратко време и трябва да се полива редовно.

Най- добре се развива на шарена сянка, като чудесното Дамско сърце може да бъде засято в близост до дърво, на което короната пропуска достатъчно количество светлина, но не и под орех.

Може да се засява под асми, в основата на жив плет, до стена или места, където не се огрява дълго време пряко от слънчевите лъчи.

Може да си го отгледате от семена или от разсад, като вторият вариант е по успешен. Семената се засяват през есента, за да покълнат през пролетта.

Също така през пролетта или след като е преминало в състояние на покой може да се раздели коренището и да се засеят нови растения. Самото разделяне трябва да извършите прецизно, защото корените на Дамското сърце са много нежни и се… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *