сряда , септември 23 2020
Препоръчани

Лимон – уникални свойства

свеж лимон
лимон

Свежият лимон  е плод, който намира огромно приложение в домакинството и е изключително полезен за здравето на хората.

Още от дълбока древност хората са знаели за уникалните полезни свойства на натуралния лимон и са го използвали в кухнята и за природен лек. В миналото той е използван и като основен доставчик на организма на витамин С и затова е бил основно лекарство срещу скорбут. В днешно време жълтият лимон намира приложение навсякъде в бита и козметиката. Използва се като естествен аромат в сладкарството и готварството. Използва се както сокът, така и кората на лимона за приготвяне на различни торти, бонбони и сладки.

Свежият ароматен сок от един лимон може спокойно да замести използването на различни видове оцет при приготвянето на салати и супи.

Особено подходящ е при приготвянето и консумацията на почти всички видове риба и рибни продукти. Ако разтворите сока на един лимон с хладка вода и го изпиете, той ще окаже изключително благотворно влияние върху тонуса на целия организъм. Вечер преди лягане ако изпиете чаша сок от лимон разреден с вода и малко мед, ще имате изключително спокоен сън.

Много добре влияе върху функциите на черния дроб и му помага да се освободи от токсините, които преработва. Сокът от лимон има силно изразени антисептични свойства и затова той трябва задължително да присъства на трапезата през зимния сезон, когато организмът има намалени съпротивителни сили срещу болестите. Сок от лимон смесен със зехтин е идеално почистващо и освежаващо средство за кожата на лицето и ръцете.

лимон за декорация

Сокът от лимон също така е идеален помощник в домакинството.

Добре е да имате в дома си лимоново дръвче, защото листата му имат свойството да пречистват въздуха. Киселината, която се съдържа в лимоновият сок има силно почистващи свойства. Много добре може да почистите никелираните повърхности на батерията и аксесоарите в банята и кухнята като натриете обилно повърхностите с едно парче от срязан на две лимон и след… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Кексът с боровинки

Кекс с боровинки и масло

Представям ви моя кекс с боровинки и масло. Вкусния кекс с боровинки приготвям с краве …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *