Сладко от джанки Афъзки

Сладко от джанки

Днес приготвих страхотно сладко от джанки Афъзки, благодарение на моята сватя Boyanka Levkova.

При поредното гостуване, Боби и Петьо ни донесоха страхотни плодове, от които приготвих това ароматно и вкусно сладко от джанки. Тази година в нашия край няма джанки, но южна България е подмината от пролетните студове и слани.

Ето какви продукти ще са ви необходими за да приготвите такова сладко: 1 кг джанки, 1кг захар, 500 мл вода, 2-3 листа индрише, 1 чаена лъжичка лимонена киселина.
Захарта и водата завишете според количеството плод, с който разполагате.

Още: затоплени малки бурканчета.

Приготвяне на сладкото от джанки:

Тук е моментът, в който искам да уточня, че моите джанки са обелени. Не е задължително да го правите, но аз предпочитам да махна люспите.

В случай, че искате да приготвите сладко точно като моето, ще трябва да направите следното нещо: почистените от костилките плодове слагате във вряща вода и варите не повече от минута-две. Изваждате плодовете и веднага ги слагате в ледено студена вода, в която има добавени и кубчета лед.

Щом плодовете се охладят (отнема 3-4 минути), сваляте люспите от плодовете (става много бързо). Плодовете оставете в гевгир да се отцедят добре.

Докато плодовете се отцеждат пригответе захарен сироп от захарта и водата. В подходяща по големина тенджера или дълбока тава варете захарния сироп 10 минути, след което прибавете плодовете и индришето. Варете на умерен огън 10 минути и изключете котлона.

Оставете плодовете да стоят в захарният сироп около 30 минути и отново включете котлона. Щом сиропът заври засечете отново 10 минути (като пак варите на тих огън) и отново изключете котлона, като не отмествате съда от него. Оставяте отново за 30 минути.

Сладко от КАСИС- моята рецепта.

След втория престой, включвате котлона за 3-ти последен път и щом сладкото започне да ври, добавяте лимонената киселина. Оставяте да ври минута-две и насипвате в предварително затоплени малки бурканчета с капачки на винт.
Насипвате горещото сладко от джанки, затваряте с… (Продължава на Страница 2)

Един коментар

  1. Боянка

    Благодаря ти много, Рали!
    Аз утре ще правя по твоята рецепта, в която не се съмняваме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *