Сладко от касис – моята рецепта

сладко от касис
Домашно сладко от касис

Това е моята рецепта за сладко от касис.

Всеки, който има желание може да се възползва от рецептата ми за сладко от касис. Сладкото става лесно и сравнително бързо, защото касисът е с високо съдържание на пектин и сгъстяването става бързо.

В тази рецепта съм смесила черен и червен касис, защото отглеждаме и двата вида. Преди разделях плодовете, но последните няколко години смесвам плодовете и мисля, че сладкото става много по-вкусно. Ще дам съотношението за 1 кг плод, а вие може да коригирате количеството плод захар според плодовете, с които разполагате.

Ароматното сладко от касис

Необходими продукти за сладко от касис:

1 кг плодове, 1 кг захар, 1 равна чаена лъжичка лимонена киселина.

Още: малки бурканчета с капачки на винт.

Приготвяне: плодовете се почистват и оронват от клонките. Измиват се обилно с вода и се отцеждат. Тъй като касисът е твърд плод, нужно е да се добави вода. Към 1 кг плод добавям 250 мл вода.

Плодовете, водата и захарта се слагат в широка тенджера. Тенджерата поставяте на котлона и затопляте на умерена температура, като често разбърквате да се разтопи захарта.

Предлагам ви и една изпробвана рецепта за СЛАДКО ОТ ПРАСКОВИ.

Оставяте сиропа за заври и премахвате образувалата се пяна. При това количество плодове и захар варя на умерена температура 25-30 минути и добавям лимонената киселина.

Тук е мястото където искам да ви кажа, че независимо от количеството на плода, лимонената киселина е винаги 1 чаена лъжичка, тя е предпазване на сладкото от евентуално озахаряване.

Оставям да къкри още 3-4 минути и отмествам от котлона. Ще ви се стори, че сладкото е много рядко, но когато изстине напълно ще се сгъсти перфектно. Както казах в началото касисът е богат на пектин, който след изстиване сгъстява.

Бурканчетата предварително винаги затоплям във фурната на 100 градуса. Сладкото се разсипва в топлите бурканчета и веднага се затваря с капачките. Затворените бурканчета се обръщат с капачките надолу и се оставят така докато изстинат.

Ето това е моята сполучлива рецепта за сладко от касис. Голяма част от плодчетата се запазват цели, защото готвенето не е толкова дълго.

Ако имате възможност да си набавите къпини, вижте тази рецепта за СЛАДКО ОТ КЪПИНИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *