четвъртък , януари 13 2022
Препоръчани

Сушен свински врат – домашна рецепта

сушен свински врат
Домашен сушен свински врат

В тази рецепта ще ви споделя как приготвям сушен свински врат.

Сега е времето, в което да си приготвите сами сушен свински врат. Домашните рецепти по нищо не отстъпват на тези от магазина. И най-важното е, че избягвате всякаква химия.
Необходими продукти: около 1.5 кг. цяло парче свински врат, 2 супени лъжици захар, морска сол, подправки (слагам, сладък червен пипер, лют червен пипер, черен пипер, семена бял синап, чубрица, семена кориандър). Подправките могат да са според вашия вкус.

Ще ви трябва още: голяма игла с широко ухо и  готварски канап или дебел памучен конец.

сушен свински врат с подправки

Приготвяне на сушен свински врат по домашна рецепта:

Парчето врат се разделя на две или три равни части. Когато го разрязвате внимавайте да парчетата да нямат по-тънки краища. Поръсете нарязаното месото равномерно със захарта. Посипете дъното на подходяща по големина кутия или тава с 2 см. морска сол. Сложете оформените късове месо и ги засипете с морската сол, така, че да няма не покрити участъци. Горния слой сол да не е по-малко от долния (2 см.). Оставете месото със солта на студено за 24 часа (хладилник).

След 24 часа месото се изважда от солта и се поставя в съд със студена вода, която да го покрива 4-5 см. Оставя се отново на студено за 10 часа. Изкиснатото месо се вади от водата и се подсушава с кърпа или домакинска хартия. Приготвяте си си подправките предварително.

Смесвате 2 супени лъжици срити семена от кориандър, 2 супени лъжици стрити семена от бял синап, 1 супена лъжица прясно смлян черен пипер, 1 чаена лъжичка сладък червен пипер, 1 чаена лъжичка едър лют червен пипер (ако не харесвате пикантна храна не слагайте), 4-5 супени лъжици добре стрита чубрица. В случай, че не ви стигнат подправките си направете още малко.
Подсушеното месо се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

уши

Свински уши на грил тиган

Все по-рядко попадам в магазините на свински уши. В повечето случаи се продават свински уши …

5 Коментари

 1. Благодаря! Направих го в сол, щ е чакам резултата с нетърпение.

 2. Здравейте! А дали може да се направи в солна саламура? Тоест солта да се разтвори във водата и да се накисне месото? Вместо покриването със сол

  • Не Ви препоръчвам, защото според мен месото ще си смени цвета и вкуса. Ние го правим единствено по тази рецепта и винаги се получава!

   • Стефан Георгиев

    Не съм съгласен,че в саламура месото си сменя качеството. Според мен и двата случая са идентични, само при саламурата , месото не се изкисва .Защо ще го осолявам и после ще изкисвам? Правя си 20% саламура. Според месото и е часовия престои в саламурата. 10-24ч.. Пожелание саламурата може да се превърне и в марината, така месото ще се вкуси по добре и от вътре . Другото е същото .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *