Тава джигер – дроб по Одрински

Тава джигер

Тава джигер е най-известното ястие в Одрин.


При едно от посещенията ни в Одрин имах честта един от майсторите на тава джигер да сподели с мен тънкостите при приготвянето му, за което съм му изключително благодарна!
За тези, които не знаят какво означава тава джигер ще поясня: телешки пържен дроб в тиган. В Одрин се пържи в големи дълбоки тигани, които за мен са дълбоки тави.

Тайната на вкусния джигер е телешкият дроб да е пресен, да не е замразяван и най-важното нещо е начинът, по който се реже. Още нещо, което е от значение е телешкият дроб да не се соли предварително. Как се поднася ще опиша в рецептата, както и още една малка тънкост.

Това е моята изпробвана рецепта за СВИНСКИ ДРОБ по СЕЛСКИ

Необходими продукти за тава джигер – дроб по Одрински: пресен телешки дроб, олио за маслена баня, брашно, царевично брашно (не го бъркайте с царевичен грис за качамак), сол, домати, лук и люти сухи чушки (за съжаление моите вече свършиха и не можах да сложа към този дроб), магданоз.


Приготвяне: Тънкостта, за която споменах по-горе е, че телешкият дроб задължително трябва да се обели. Ципата се сваля като подпъхнете пръсти между дроба и ципата, като внимателно прекарате ръката си за да я отлепите.

След като сте премахнали ципата, следва да почистите телешкия дроб от ципите, които има. Тук е мястото където трябва да спомена, че трябва да работите с перфектно наточен нож, най-добре за обезкостяване или филитиране. Когато приключите и с тази процедура, следва да нарежете вашия дроб.

Телешкият дроб за тава джигера се нарязва на тъни филийки около 5-7 мм (не случайно наблегнах, че ви трябва добре наточен нож).

В удобна голяма купа смесвате равно количество пшеничено и царевично брашно (не го пестете, сипете достатъчно количество, за да може да оваляте хубаво дроба).

Сложете тънките филийки дроб в брашното и ги оваляйте много добре. Не бива да остава непокрита част. Загрейте достатъчно количество олио като за маслена баня в удобен за вас съд. Преди да пуснете телешкия дроб да се пържи, задължително го отупайте да …

(Продължава на Страница 2)

2 Коментари

  1. Галя Иванова

    От къде в България мигат да се намерят такива люти чушки?

  2. Силвето

    Наистина крехък и вкусен дроб стана 🙂 Благодаря за идеята и подробната рецепта. Но и дроба беше съвсем пресен от младо теле. Който има възможност нека го направи и да му се наслади. не съм ходила в Одрин, но ми хареса много

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *