окт. 152017
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
домашна паста

Приготвяне на домашна паста

Ето, че дойде ред да споделя и рецептата си за приготвяне на домашна паста.

Често задаван въпрос е може ли да се направи домашна паста без специална машина. Разбира се, че може 🙂 В Италия и досега пастата в повечето семейства се прави на ръка. Имам машина за паста, но да си призная съм я ползвала няколко пъти. За мен е много по-лесно да си разточа пастата на ръка. С машината не става по-бързо. Може би ако правя за ресторант ще ми е полезна, но за вкъщи за мен е безполезна вещ, която ми заема място в шкафа.

сервиране на домашна паста

Приготвянето на домашна паста е лесно и приятно занимание. Дори да нямате опит ще се справите. Продуктите, които давам са за 1 порция. Увеличете го според необходимите ви порции.

Необходими продукти за пастата: 70 гр. бяло брашно, 30 гр. брашно от твърда пшеница Семола (ако не разполагате с такова може да го замените с с бяло брашно), 1 цяло яйце, сол, 1 супена лъжица зехтин.

За соса: 100 мл. животинска сметана, 1 скилидка чесън, 1 супена лъжица зехтин, сол, трюфел (по желание). Още: пармезан. Тук е моментът, където ще кажа, че може да приготвите тази паста и с друг сос.

домашна паста с бяло вино

Приготвяне на вкусна домашна паста:

Направете кладенче в брашното. Сложете яйцето и добавете щипка сол и супена лъжица зехтин. Разбъркайте с вилица яйцето и зехтина в кладенчето и забъркайте тесто като продължавате с вилицата да приемате по малко брашно. Щом започне да се сгъстява сместа и да прилича на гъсто тесто, продължете с ръка.

Оформете хубава топка твърдо тесто. За да разберете, че тестото е готово, натиснете пръста си в него, ако не полепва тесто по пръста ви, спирате да месите. В случай, че ви остане от брашното, не се притеснявайте. Това зависи от големината на яйцето, както и от самото брашно.

Увийте тестото за вашата паста в стреч фолио или го сложете в полиетиленов плик и оставете за 30 минути в хладилник.

След престоя тестото се разделя на 4 части за ваше удобство. Всяка част се оформя на топче и с помощта на малко брашно се разточва на тънък лист. Дебелината да е под 1 мм.
Нарязвате на ленти широки около 1 см. Вземате една лентичка и я поставяте между дланите си. Засуквате като фитил и късате парченце около 4-5 см. дълго. По същия начин правите останалите лентички и тесто.

Загрявате 1 л. вода (за 1 порция) като в нея добавяте 1/2 чаена лъжичка сол. Щом водата … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)