Боб чорба по нашенски.

боб чорба
боб чорба по селски

Не знам български дом, в който да не се приготвя боб чорба. Тази класическа вкусотия присъства поне веднъж седмично на нашата трапеза.

Вкусната боб чорба е актуална през всички сезони на годината. Предполагам, че повечето от вас знаят полезните качества на боба, но накратко ще спомена някой от тях. Бобът е богат на витамин В6, цинк, фосфор, магнезий и желязо, както е богат и на фибри. Съдържанието на нишесте, белтъчини, въглехидрати, минерали и витамини, прави боба близък до месото.

За хората, които не консумират месо, бобът и бобовите култури са от голямо значение, тъй като организмът им си набавя нужните елементи и витамини които се съдържат в месото. Консумацията на боб се препоръчва при хора на диета заради ниското съдържание на мазнини.

Той оказва благоприятно влияние на хората със сърдечни заболявания и диабет. Темата е твърде обширна за полезните свойства на боба… Връщаме се на нашата тема вкусна боб чорба.

За да приготвите добра боб чорба ще са ви необходими следните продукти:

300 г зрял боб, 1 средно голяма глава лук, 1 глава чесън, 1 пресен домат или 3-4 лъжици от консерва, 1 червена чушка, 1 зелена чушка (може да ползвате и сушена червена чушка) 2-3 стръка ако има пресен лук, джоджен, сол и 1 морков.

Приготвяне на боб чорбата: Бобът се почиства от евентуални други семена, люспи или некачествени зърна.

Измива се добре и ако имате достатъчно време го накисвате в студена вода за 12 часа (когато не сте сигурни в произхода на боба, може да добавите към водата, в която ще се кисне боба 1 чаена лъжичка сода за хляб. Тя ще помогне за по-доброто увиране на боба).

В случай, че искате да приготвите боб чорба още днес, направете следното нещо: залейте със студена вода боба колкото да се покрие и сложете на котлона за заври. Щом водата кипне я излейте (сложете гевгир и през него прецедете). Налейте отново вода и повторете същата процедура (аз сменям 4 пъти водата).

След като сте сменили няколко води за вашата боб чорба, налейте 1.8-2 л. вода при боба и оставете да заври (внимавайте да не го изкипите).

Щом бобът с водата заври, намалете… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *