Препоръчани

Ялова баница като на баба

ялова баница
Вкусна ялова баница

Покрай зимнината, която приготвях днес, направих и тази ялова баница.

Баба правеше такава баница когато и гостувахме през ваканциите, защото много ни харесваше. Вкусната ялова баница се приготвя изключително лесно и бързо.

Необходими продукти за яловата баница:

150 мл хладка вода, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица олио, 1 чаена лъжичка оцет, 50-100 г краве масло (за нас 50 г краве масло са достатъчни, но баба я правеше по-мазна. Тя правеше масло и никога не го е мерила и слагаше доста повече) и брашно около 300 гр може и малко повече, зависи какво брашно ползвате.

Приготвяне: към хладката вода добавете солта, олиото и оцета. Замесете гладко еластично тесто, което разделете на 8 приблизително равни къса. Всеки къс оформете на топче. Тук е момента да спомена, че при приготвянето на тази баница, не е необходимо тестото да се отпуска.

След омесването веднага започвате да го обработвате. Кравето масло се разтопява, трябва да е топло, но не и горещо. Вземате едно топче тесто и го разточвате с приблизителен размер 20 см в диаметър.

Намазвате го с топлото масло и го слагате настрани. Вземате следващото и него разточвате приблизително с този размер. Слагате го върху първото и намазвате с масло.

Правите всички питки по този начин и поставяте една върху друга. Последната не мажете. Както са така натрупани една над друга разточвате възможно най-тънко.

Кората трябва да стане прозрачна, може да си помогнете като леко я издърпвате с пръсти. Разточената голяма кора намазвате с масло и сгъвате четирите страни една срещу друга, като на всяко прегъване мажете с масло. Образува се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Телешкото варено

Телешко по градинарски

Телешко по градинарски готвих днес. Ястието телешко по градинарски е много вкусно и горещо го …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *