Пръжки (джумерки) – как се правят

пръжки
Готовите пръжки

От тази рецепта ще научите как да си направите пръжки (джумерки).

Вкусните пръжки са вторичен продукт от приготвянето на свинската мас. Има вариант, при който може да приготвите пръжки и без да правите свинска мас. Пръжките се използват при направата на солени тестени изделия и качамак.

Моята баба правеше уникални питки с пръжки. Аз също правя, но така и не успях да се науча да правя точно като нейните. Начинът, по който се изпича тестото в съвременните фурни и печката на дърва е различен, което прави и разликата във вкуса на изпеченото тесто.

Който е решил да прави свинска мас може да види приготвянето и тук: https://hitrinibg.com/svinska-mas/

След нейното приготвяне ще имате чудесни пръжки.

За останалите, които искат да си приготвят пръжки, но няма от къде да си купят цял свински корем, могат да си купят по-тлъст суров свински бекон и да си приготвят по следния начин:

2-3 кг възможно по-тлъст бекон се нарязва на парченца с приблизително еднаква големина около 3-3.5 см и се изкисва в студена вода за 10-12 часа, като водата се сменя 4-5 пъти. По време на изкисването тенджерата с бекона се държи в хладилник.

Изкиснатите парченца бекон се измиват и се връщат в тенджерата. Наливате 500 мл студена вода и слагате на котлона. Отначало включете котлона на максимална температура и щом водата заври намалете на умерена температура.

Оставете да ври, като от време на време разбърквате. Щом водата се изпари и късчетата бекон са се свили наполовина бъркайте непрекъснато, за да може пръжките да се запържат равномерно от всички страни.

Разбира се, по време на приготвянето им ще се отдели и малко количество мас, която може да … (ПРОДЪЛЖАВА на страница 2 )

Относно admin

Погледнете също

уши

Свински уши на грил тиган

Все по-рядко попадам в магазините на свински уши. В повечето случаи се продават свински уши …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.