дек. 302017
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
пръжки

Готовите пръжки

От тази рецепта ще научите как да си направите пръжки (джумерки).

Вкусните пръжки са вторичен продукт от приготвянето на свинската мас. Има вариант, при който може да приготвите пръжки и без да правите свинска мас. Пръжките се използват при направата на солени тестени изделия и качамак. Моята баба правеше уникални питки с пръжки. Аз също правя, но така и не успях да се науча да правя точно като нейните. Начинът, по който се изпича тестото в съвременните фурни и печката на дърва е различен, което прави и разликата във вкуса на изпеченото тесто.

Който е решил да прави свинска мас може да види приготвянето и тук: https://hitrinibg.com/svinska-mas/

След нейното приготвяне ще имате чудесни пръжки.

За останалите, които искат да си приготвят пръжки, но няма от къде да си купят цял свински корем, могат да си купят по-тлъст суров свински бекон и да си приготвят по следния начин: 2-3 кг. възможно по-тлъст бекон се нарязва на парченца с приблизително еднаква големина около 3-3.5 см. и се изкисва в студена вода за 10-12 часа, като водата се сменя 4-5 пъти. По време на изкисването тенджерата с бекона се държи в хладилник.

Изкиснатите парченца бекон се измиват и се връщат в тенджерата. Наливате 500 мл. студена вода и слагате на котлона. Отначало включете котлона на максимална температура и щом водата заври намалете на умерена температура. Оставете да ври, като от време на време разбърквате. Щом водата се изпари и късчетата бекон са се свили наполовина бъркайте непрекъснато, за да може пръжките да се запържат равномерно от всички страни. Разбира се, по време на приготвянето им ще се отдели и малко количество мас, която може да … (ПРОДЪЛЖАВА на страница 2 )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)