Препоръчани

Сушени домати в зехтин

сушени домати
сушени домати

Приготвянето на сушени домати в зехтин е много лесно.

Вкусните сушени домати се използват в салати, сосове, супи, паста, хляб… От години приготвям сушени домати и ги използвам за различни ястия. Сушените домати има наситен вкус и аромат. Сортовете подходящи за сушене са Рома или Мадара. Тези домати са месести и с ниско съдържание на вода.

Сушени домати се предлагат вече и на нашия пазар, но цената им е висока. Поради тази причина си ги приготвям, тъй като често ги ползвам. Домати може де изсушите на слънце, във фурната или в дехидратор.

Преди години ги изсушавах във фурната, но откакто имам дехидратор суша в него. Определено си заслужава да има човек този уред. В него суша доста плодове, зеленчуци и подправки.

Рецептата която споделям е за сушените домати в дехидратор.

Необходими продукти: домати от сорт Мадара или Рома (повечето хора знаят този домат като консервен), босилек и зехтин (може и в олио да ги затворите, ако нямате зехтин)

Доматите за сушене трябва да са твърди, но добре узрели и без наранявания или петна по тях.

сушени домати IMG_49921

Приготвяне: доматите се измиват и подсушават. Режете ги с дебелина около 4 мм. Подреждате резените домати на скарите на дехидратора на малко разстояние за да може да преминава топлия въздух.

Когато подреждате скарите гледайте доматите да са разположени шахматно на редовете. По този начин циркулацията на въздуха е по-добра.

Доматите суша на 65 градуса за 1 нощ или около 10 часа. Оставете доматите да се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Таратора с моркови

Таратор с моркови

Опитайте нещо различно и вкусно като този таратор с моркови. Мога да предполагам за реакциите …

7 коментара

 1. Милена

  Какъв зехтин ползвате?

 2. Точно тези,домати,са най-подходящи за сушене

 3. Точно така,тези домати,са едно от най-хубавите,не само на вид ,ами и на вкус,месести и не са кисели

 4. Аз съм на мнение,че тези сортове домати са кисели, не са никак подходящи за сушене.Аз имам домашни, много вкусни, месести и с малко семки домати.Те стават чудни и вкусът им няма нищо общо с доматите Рома .
  Поздрави !

  • Не мога да се съглася с вас за вкусът на тези сортове домати. Повече от 8 години ги отглеждаме в градината си точно заради добрите им показатели, като сладост и добра структура. Италианците са фаворити в сушенето на домати и сорта, който ползват е именно Рома. Аналог на домата Рома е българският сорт Мадара. Явно сте ползвали домати в не добра зрялост. От две години отглеждаме и коктейлни домати от същия сорт с още по-добри вкусови качества. Изсушени доматите са прекрасни на вкус с интензивен аромат и приятна сладост.

  • Христо

   Ромата или Ромчета, както ние им казваме тук наистина са едни от най-добрите домати. Те са местети и са най-подходящи за консервиране и сушене, точно поради този факт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *