Препоръчани

Дърпана баница – вита

дърпана баница
Топла дърпана баница

Вкусна дърпана баница- класическа рецепта!

Преди време ви предложих рецепта за дърпана баница, на която в тестото се добавят яйца. Днешното ми предложение е за класическата рецепта на дърпана баница.

За приготвяне на дърпана баница ще са ви необходими следните продукти:

продукти за дърпана баница

Брашно около килограм, една и половина чаена лъжичка сол, 3 супени лъжици олио и 400 мл хладка вода, ако желаете може да добавите и 1 супена лъжеца оцет (той допринася за по-голяма еластичност на тестото, но ако работите с качествено брашно, то той е излишен) и естествено, приблизително 200 г сирене, както и мазнина (олио, масло или свинска мас) .

тесто за дърпана баницатопки за дърпана баницамазане с олио на дърпана баница

Брашното за тази дърпана баница се пресява и в него се прави кладенче, в което се изсипват водата, олиото и солта ( евентуално и оцета).

Замесвате гладко средно твърдо и еластично тесто, което разделяте на 16 равни къса. Оставете ги покрити с кърпа за около 10 минути, за да се отпуснат леко. Вземете една от топчиците и я притиснете леко с дланта си, намажете я с мазнина по желание (олио, разтопено масло или мас) и поставете върху нея друга притисната топчица.

Така наложените една върху друга топчици разточете до големината на чинийка за чай. Направете всички питки по този начин и оставете за 30 минути да почиват покрити със стреч фолио.

Това време е необходимо за отпускане на тестото, за да може спокойно да издърпате тънки кори за вашата дърпана баница. След като времето за отпускане е изтекло, вземате една двойка питки и ги намазнявате с четка. След това започвате внимателно да раздърпвате кората от всички посоки.

кора за дърпана баницаточена кора за дърпана баница

 Отначало във въздуха сякаш дърпате тестото за мекица, а после слагате кората на плота и издърпвате тестото внимателно като пъхате ръка под кората и плавно изтегляте навън. Правите това във всички посоки. Стигайки до края, изтънявате и него.

Когато кората за тази баница е достатъчно тънка и прозрачна наръсвате с… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

тиквички във фурната

Тиквички на фурна

Приготвяйки тиквички на фурна няма да се въртите около тигана и ще имате време да …

11 коментара

  1. Може ли на мястото на сиренето са се сложи настърган тиква със захар?

  2. ПепИна

    За първи път правя и се получи чудесна баница. Мислих че е по трудно

  3. Приготвят я по същия начин, понякога вита, понякога на правоъгълни банички. Рецептата е чудесна и се получават вкусни баници.

  4. Драгослажа

    Къде може да видиме отново рецептата за баницата в която се слагат яйца в корите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *