авг. 142016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
конфитюр от къпини

конфитюр от къпини

Време е да си приготвите домашен конфитюр от къпини.

Ароматният конфитюр от къпини може да приготвите от диворастящи или дворни къпини. Ние отглеждаме къпини, които са с много едър и ароматен плод (и са без бодли 🙂 ). Всяка година приготвям конфитюр и сироп от тях.

От няколко години по това време на местния пазар в продължение на един месец се предлагат пресни къпини в чудесна зрелост.

За да приготвите лесно и бързо конфитюр от къпини ще са ви необходими следните продукти:

къпини и желираща захар (хубавата желираща захар съдържа захар, пектин и лимонена киселина).

Приготвяне на конфитюра: ще започна от това, че на пакета захар пише да се прави в съотношение 1:1 плод захар, но на мен ми идва твърде сладко и намалявам количеството на захарта. Вие може да го направите както прецените. В рецептата ще дам моето съотношение. На 1 кг. къпини слагам 800 гр. захар. За мен това количество е напълно достатъчно както за сгъстяване така и за сладост.

Измийте плодовете (ако не искате да има в конфитюрът ви семки намачкайте плодовете и ги минете през цедка да отделите семенцата. Смесете отделеният сок със захарта) и ги сложете в тенджерата в която ще варите конфитюра. Посипете ги със захарта и разбърквайте добре. Може да намачкате леко плодовете с преса за картофи. Сложете на котлона и изчакайте сместа да заври.

Махнете пяната и бъркайте до желаната гъстота. За около 5-6 минути (зависи и от количеството което правите. Тези 5-6 минути са за 1 кг. плод) конфитюрът е достигнал нужната гъстота. Пробвайте като … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)