Крем брюле – класическа рецепта

крем брюле
карамелизиране на захарта на крем брюле

Класика при десертите е нежният крем брюле.

Често се спори за неговия произход и по кое време се е появил. Кога, как и къде е измислен неустоимият крем брюле, ще оставим на специалистите, а ние ще го приготвим в класическия му вариант.

Необходими продукти за крем брюле (ще дам доза за 5 купички за брюле):

200 мл животинска сметана с масленост не по-малка от 30%, 3 жълтъка, 3 равни супени лъжици захар и още 3 чаени лъжички за карамела , семенцата на 1 шушулка ванилия или 1 прахче ванилия.

Приготвяне: отделете внимателно жълтъците от белтъците. Към трите жълтъка добавете трите равни супени лъжици захар и разбийте добре (до хомогенност). Сметаната се затопля дотолкова, че топлината и да може да разтопи захарта (не е нужно да завира), ако ползвате семенцата от шушулка ванилия, то те се добавят към сметаната да се затоплят и пуснат аромата си.

В случай, че ванилията е на прах, добавете я към жълтъците. Към добре смесените жълтъци със захарта, на тънка струя при непрекъснато бъркане наливате топлата сметана. Разбивате добре на ръка. Купичките за крем брюле са с вместимост от 125 мл. Обикновено се пълнят 3/4 от тях. Преди да налеете сместа е добре да я прецедите. Фурната се загрява предварително на 160 градуса.

Присъединете се и към нашата кулинарна група: Домашни Гозби

Купичките с крема се подреждат в тава и се налива с вода, която достига 3/4 от височината на купичките и се слагат във фурната за 45 минути. След изтичане на това време отворете фурната и оставете да се охлади. Извадете охладения крем и го оставете поне за час-два в хладилник. Преди поднасяне повърхността на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *