Препоръчани

Домашен ябълков оцет – рецепта

… около 50 г качествена захар и 2 супени лъжици мед. Трябва да знаете, че на пазара се продава и захар, която не може да ферментира. Ако вашите ябълки са много сладки, може да намалите количеството захар и ако са недостатъчно сладки, ще трябва да се увеличи количеството на захарта.

оцетна гъба в ябълков оцет
оцетна гъба

Наливате водата с разтворената захар и мед и след това доливате буркана с чиста хладка вода докато се покрият плодовете.

Разбърквате добре. За да не изплуват отгоре, може да ги затиснете с малка чинийка или да навиете една добре почистена лозова пръчка във формата на венец. Отвора на буркана покрийте с тензух или марля. За да започне ферментацията по-бързо, бурканът трябва да бъде на топло. Ако имате оцетна гъба, препоръчвам ви да сложите част от нея, за да ускорите процеса на ферментация. 1 или 2 пъти в седмицата разбърквайте сместа с дървена или пластмасова бъркалка.

Ако ферментацията протича правилно и ябълките не са пръскани с хербициди и инсектициди, след около месец ще забележите на повърхността образувала се оцетна гъба.

На снимките може да видите различните етапи от приготвянето на ябълков оцет, както и образувалата се оцетна гъба.

Тя има формата на буркана, и прилича на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 3 )

Погледнете също

Козуначената торта

Козуначена торта

Когато са ви останали козунаци след празниците си направете тази лесна и вкусна козуначена торта. …

7 коментара

 1. Христов

  От така написана рецептата, може да се смята, че количеството захар и мед е съобразно количеството на ябълките, а количеството на водата е колкото да покрие нарязаните ябълки т. е. количеството вода не е точно определено?

  • Здравейте, това е рецептата по която аз правя всяка година ябълков оцет. Количеството на водата никога не съм го замервал, като предполагам, че разлика може да има в резултат на едрината на нарязване на ябълките. Но според мен разликата ще е незначителна и винаги оцета ми се е получавал. Важно е ябълките да не са третирани с химикали и да не са зелени.

 2. Елеонора

  Здравейте, и моят оцет стана, току що го прелях в бутилки. Получи ми се и оцетната гъба. Кажете, ако обичате, а как може да се запази оцетната гъба жива? Благодаря за рецептата:)

  • Задължително трябва да стои в оцет. Може да я разделите на по-малки части и да я сложите в малка бутилка с оцет, като не е задължително бутилката да е пълна догоре.

 3. Много,много благодаря за рецептата! Вече няколко пъти си правя оцет и той е чудесен ! Не използвам оцетната гъба от предния път,но ми е жал да я изхвърля и я съхранявам в буркан в хладилника! Не знам за какво мога да я използвам,но си я съхранявам,може пък да ми потрябва за някой домашен лек. Още веднъж благодаря за страхотната рецепта! Ирина

 4. Гергана

  Кога е подходящото време да се направи този оцет? Днес си взех ябълки от село и мисля да го направя утре. Дали ще стане? А може ли да се направи в пластмасов съд?

  • Подходящото време е когато имате подходящите ябълки 🙂 Можете да го направите и утре, но ще трябва да съхранявате съдът в помещение където температурите не падат под 10 градуса, защото при много ниски температури се забавя значително процеса на ферментация. Може да се направи в пластмасов съд, но пластмасата от която е направен този съд да е годна за съхранение на хранителни продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *