Препоръчани

Домашен ябълков оцет – рецепта

ябълков оцет готов за ферментация

… хрущял, но е доста по- мека. Появата на оцетна гъба означава, че вашият ябълков оцет ще притежава всички полезни свойства.

След около 6 седмици може да прецедите кашата и да отделите оцета. Първоначално течността е доста мътна, но след около десетина дни се образува утайка.

Тогава с помощта на подходящо маркуче може да източите по-бистрата течност на самотек, като придържате маркучето на около 1 см над утайката.

Нормално е вашият ябълков оцет да бъде мътен дълго време. Чак след около година правилно съхранение ще имате бистър домашен оцет от ябълки.

Информация за полезните свойства на натуралния ябълков оцет може да откриете в Google!

Не пропускайте да прочетете и рецептата ми за приготвяне на домашен ЯБЪЛКОВ МАРМАЛАД

плодове за ябълков оцет нарязани ябълки за ябълков оцетферментирали ябълки за ябълков оцет

Погледнете също

Козуначената торта

Козуначена торта

Когато са ви останали козунаци след празниците си направете тази лесна и вкусна козуначена торта. …

7 коментара

 1. Христов

  От така написана рецептата, може да се смята, че количеството захар и мед е съобразно количеството на ябълките, а количеството на водата е колкото да покрие нарязаните ябълки т. е. количеството вода не е точно определено?

  • Здравейте, това е рецептата по която аз правя всяка година ябълков оцет. Количеството на водата никога не съм го замервал, като предполагам, че разлика може да има в резултат на едрината на нарязване на ябълките. Но според мен разликата ще е незначителна и винаги оцета ми се е получавал. Важно е ябълките да не са третирани с химикали и да не са зелени.

 2. Елеонора

  Здравейте, и моят оцет стана, току що го прелях в бутилки. Получи ми се и оцетната гъба. Кажете, ако обичате, а как може да се запази оцетната гъба жива? Благодаря за рецептата:)

  • Задължително трябва да стои в оцет. Може да я разделите на по-малки части и да я сложите в малка бутилка с оцет, като не е задължително бутилката да е пълна догоре.

 3. Много,много благодаря за рецептата! Вече няколко пъти си правя оцет и той е чудесен ! Не използвам оцетната гъба от предния път,но ми е жал да я изхвърля и я съхранявам в буркан в хладилника! Не знам за какво мога да я използвам,но си я съхранявам,може пък да ми потрябва за някой домашен лек. Още веднъж благодаря за страхотната рецепта! Ирина

 4. Гергана

  Кога е подходящото време да се направи този оцет? Днес си взех ябълки от село и мисля да го направя утре. Дали ще стане? А може ли да се направи в пластмасов съд?

  • Подходящото време е когато имате подходящите ябълки 🙂 Можете да го направите и утре, но ще трябва да съхранявате съдът в помещение където температурите не падат под 10 градуса, защото при много ниски температури се забавя значително процеса на ферментация. Може да се направи в пластмасов съд, но пластмасата от която е направен този съд да е годна за съхранение на хранителни продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *