Важни съвети за хубав домашен козунак

Преди светлия празник Великден много хора залагат на домашно приготвените козунаци. Но не всички успяват така, както им се иска.

Затова тук искам да ви разкажа за някои важни моменти от приготвянето, за да имате хубави домашни козунаци за празника. Все още много хора си мислят, че правенето на домашен козунак е много сложно и трудоемко. На всички искам да кажа, че това не е така!

В днешно време тестото може да се замеси на ръка, но може и в хлебопекарна или планетарен миксер, което много улеснява процедурата по приготвянето на козунаците.

През последните години се появиха рецепти за козунаци без месене, козуначен кекс, козунаци без яйца, дори козунаци с вода, вместо мляко… Това няма нищо общо с класическите козунаци, които нашите майки и баби са правили.

Аз съм Ралица Николаева, направила съм стотици козунаци досега и на база на натрупания ми дългогодишен опит, мога категорично да заявя, че сладкарството е изкуство! И всяка импровизация от хора, които нямат натрупан достатъчно опит може да доведе до плачевни резултати.

В този сайт всички рецепти са лично приготвени от мен и ако спазвате точно указанията и използвате качествени продукти, ще постигнете добри резултати!

Основните продукти за приготвянето на хубав домашен козунак са:

Брашно, прясно мляко, яйца, мая, захар, мазнина и прясно настъргана лимонова кора. Като допълнение може да се добавят сушени плодове, локум, шоколад, мармалад, алкохол, какао, ядки.

Вижте тук изпробвани рецепти за: Класически козунак и Козунак с локум и Козунак със суха мая и Козунак в хлебопекарна

Основни грешки, които може да се допуснат при приготвянето на козунаци:
Некачествени продукти, неподходяща температура при втасването, голямо количество захар, голямо или малко количество мая, недостатъчно или твърде дълго време за втасване на тестото, неподходяща температура при печенето, горещо мляко при добавянето към сместа, проблем с фурната (неработещ нормално горен или долен реотан или повреден терморегулатор)

Присъединете се към кулинарната ни група Домашни Гозби

Некачествени продукти– тук е малко относително да се обясни кои продукти са качествени, защото и на мен ми се е случвало брашно на известна марка, с което съм работила дълго време да се окаже партидата некачествена и да си проваля козунаците.

Маята трябва да бъде задължително в срок на годност и да е съхранявана правилно. Количеството трябва да бъде според предписанието на производителя за съответното количество брашно. Ако сложите повече, рискувате тестото да превтаса.

Друг много важен елемент за хубав домашен козунак е температурата за втасване. За най-добър резултат тя трябва да бъде между 26 и 28 градуса. Дори на вас да ви е горещо, ще трябва да я осигурите на тестото за козунаците 🙂 Не слагайте тестото да втасва във загрята фурна! Резултатът няма да е същия!

Голямо количество захар. Не слагайте повече захар от посоченото в рецептата! Захарта е консервант и когато е в повече втасването ще се забави или изобщо няма да протече процеса. Затова някои слагат допълнително изкуствени подсладители плюс… Продължава на Страница 2

Един коментар

  1. Силвия

    Поздравления за чудесните съвети! Аз бих добавила, че всички продукти трябва да са със стайна температура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *