Препоръчани

Домашна юфка по стара рецепта

домашна юфка
Сушене на домашна юфка

Сега е момента да приготвите истинска домашна юфка.

Рецептата ми за домашна юфка е от братовчедка на баща ми, която я знае от своята майка. Докато жената беше жива, всяко лято с майка ми правеха домашна юфка. Сега вече аз правя с майка ми юфката. Няма нищо сложно в приготвянето на тази юфка.

Иска само да отделите малко от времето си. Уверявам ви, че си заслужава, защото домашно приготвената юфка няма нищо общо на вкус с тази, която се предлага по магазините.

Юфката приготвена по тази рецепта става ароматна и много вкусна. Може да месите няколко пъти (сега времето го позволява, защото е много горещо), а не да месите голямо количество и да се изморите. Когато меся и точа сама юфка замесвам с килограм брашно.

готова домашна юфка

Необходими продукти: 400 мл. хладко прясно мляко, 4 яйца, 1 чаена лъжичка с връх сол и около 1 кг. брашно.

Още: точилка и кърпи (чаршаф) за сушене на корите.

Моята юфка е месена с типово брашно, но вие може да я пригответе с бяло или пълнозърнесто. Другото което трябва да знаете е, че на всеки 100 мл. прясно мляко се слага 1 яйце.

В случай, че решите да месите по-голямо количество. Солта е по 1 голяма щипка на всяко добавено яйце и мляко.

Приготвяне на домашна юфка:

Разбийте до еднородност прясното мляко с яйцата и солта. Прави се на ръка. Започнете да добавяте в течните съставки по малко от брашното като бъркате с лъжица. Щом сместа се сгъсти достатъчно да започне да се отделя от купата, преместете на плота и доизмесете тестото.

Тук трябва да ви кажа, че различните видове брашна имат различен рандеман. Освен това от значение са също яйцата (тяхната големина). При моята юфка от типово брашно, количеството на брашното беше точно 1.100 гр. като включвам и брашното за разточването.

Тестото за юфката трябва да бъде по-твърдо от това за хляб или питка, но също толкова гладко и еластично.

Това тесто за домашна юфка не се оставя да се отпуска или втасва.

Правите тестото на късове с големината на едро яйце и оформяте на топчета. Покривате ги с кърпа да не хващат кора.

Всяко топче с помощта на малко брашно (не прекалявайте с брашното при разточването) се разточва на кора по дебела от тази за баница (около 0.5 мм.).

Кърпите/чаршафът се слагат на слънце. Източените кори се подреждат върху кърпите и се оставят да съхнат. Когато корите са… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Погледнете също

Тава джигер по Одрински

Тава джигер – дроб по Одрински

Тава джигер е най-известното ястие в Одрин. При едно от посещенията ни в Одрин имах …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *