сеп. 092015
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
пестил

пестил от сливи

В случай, че не сте яли или чували за пестил, попитайте вашите баби и прабаби.

В габровския регион му казват габровски шоколад. Сега е времето в което се приготвя това лакомство. Приготвя се от сини сливи, които са много добре узрели и сладки. За предпочитане са старите дребни сортове. Приготвянето на пестил е трудоемко, ако е в големи количества, но вие може да направите като мен малко и няма да ви отнеме толкова време. Майсторите на пестил с годините вече се броят на пръсти. Отдавна не се намира в магазините.

Последно съм виждала в етнографски комплекс Етъра да се предлага. Навремето се е приготвял във всяка къща. Правел се е по това време и са го хапвали по Коледа. Пестила има голяма трайност ако е приготвен както трябва, може да бъде съхранен и годен за консумация с години. В старите времена са го сушили върху дуварите на слънце, но в днешно време можете да го изсушите във фурната като мен.

Необходими продукти за приготвянето на пестил от сини сливи:

Сини сливи (моят пестил е приготвен от 1 кг. изчистени от костилките сини сливи), ако приготвяте от същото количество като моето, добавете 200 мл. вода. За всеки килограм повече, добавяте съответно и вода.

Приготвяне: сложете измитите и изчистени от костилките сини сливи в тенджера и добавете необходимото количество вода. Сложете на котлона и щом заври, намалете температурата и оставете сливите напълно да омекнат. Когато това се случи, отместете от котлона и претрийте през цедка или пасирайте като мен. Върнете сместа на котлона и варете докато се сгъсти много добре, като бъркате сместа .  При мен това сгъстяване се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)