Препоръчани

Чорба от леща в гърне

чорба от леща
чорбата от леща в гърне


Харесвам чорба от леща от дете и често мога да си похапвам от нея.

Вкусната чорба от леща се приготвя много лесно. Както вече разбрахте днешната рецепта е посветена на нея. Приготвям леща по различни начини, но в гърне ми е любима, особено, ако е на жар… но днешната е приготвена във фурната и въпреки това е много вкусна.

Ето необходимите продукти за чорбата от леща:

350 г леща, голяма глава лук, 2 малки или 1 голям морков, 1 глава чесън, 1 пресен домат или 5-6 лъжици от консерва, сол, чубрица, джоджен и олио или зехтин по желание. Трябва ви също така и глинено гърне с подходящ размер.

Почиствате лещата от евентуални камъчета, други зрънца и примеси, макар, че последните години е доста чиста и рядко ми се случва да намирам нещо в нея. Измийте многократно с вода и сложете в гърнето. На това количество леща слагам литър и половина вода, понякога и малко повече.

Хубавото е, че когато приготвяте чорба от леща може да сложите всички зеленчуци при нея, а при боба не е желателно някой неща да се добавят при варенето.

Лукът се нарязва на ситно, морковът на кубчета, чесънът обелен и ако скилидките са дребни може да ги сложите цели. Сложете ако имате клонка-2 чубрица и джоджен, олио или зехтин 2-3 лъжици, но може и без него. Похлупвате гърнето и… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Мъфинки с кашкавал

Мъфини с кашкавал и сирене

Напоследък все сладки неща правя и днес споделям с вас рецептата си за мъфини с …

Един коментар

  1. Интересен ориенталски нюанс се добавя ако:

    1.Лещата и зеленчуците се запържат за 5 мин., преди заливането с вода;
    2.Част от готовата леща се пасира и се върне обратно в общото количество

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *