Препоръчани

Фъстъци – как да си ги опечем вкъщи

печени фъстъци
Домашно печени фъстъци

Оказа се, че много наши познати никога не са си пекли фъстъци и други ядки вкъщи.

Предпочитат да си купят готови опечени и пакетирани преди месеци фъстъци, вместо да отделят половин час и да се насладят на вкуса на прясно изпечени ядки.

Купете си ако имате възможност български фъстъци от последната реколта и си ги изпечете сами! Ще се изненадате колко по-вкусни стават от тези в магазина.

печени фъстъци със сол

Ще ви предложа два начина за изпичане на фъстъци. Има и вариант да се опекат в микровълнова фурна, но ние нямаме такава и затова не мога да ви кажа как се пекат в нея. Могат де се изпекат и на тиган, но ние не го правим.

Първи начин: почиствате фъстъците от различни чужди тела като камъчета или бучки пръст (ако има такива). Взимате подходяща тавичка и сипвате в нея фъстъците.

Навлажнявате ги като ги напръсквате с ръка с малко вода и ги разбърквате. За 250 гр. фъстъци ще ви трябва 1 чаена лъжичка сол.

печени фъстъци със сол и брашно

Поръсвате ги равномерно в тавичката и ги разбърквате отново с ръка. Включвате фурната да се загрее на 180 градуса и ги слагате да се пекат. Оставяте ги за около 5 минути да се пекат, за да се отдели влагата. След това през 3-4 минути ги разбърквате внимателно, за да не пада солта от ядките. След около 10-12 минути от поставянето във фурната трябва да ги проверите като извадите няколко фъстъка и ги оставите да се охладят.

Тогава ги пробвате, но трябва да имате предвид, че докато са топли, са малко меки. Тук има един деликатен момент. Ако не ги извадите точно навреме, може ги препечете. Така, че пробвайте ги по-начесто 🙂

Втори начин за изпичане на фъстъци в домашни условия:

Почиствате фъстъците, включвате печката да се загрява на 180 градуса и когато достигне тази температура ги слагате да се пекат. Докато се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Терин с печени чушки

Терин с печени чушки

Този терин с печени чушки може да се приготвя целогодишно. Приготвянето на вкусния терин с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *