Декупаж за начинаещи…

декупаж
декупаж на кафемелачка

Как се прави декупаж ? През последните години тази техника от приложното изкуство стана хит.

Няма да се впускам големи подробности относно нея, но ще обясня кога и къде се появява и как се развива, за да знаете. Техниката декупаж възниква през 12 век в Китай при най-бедната прослойка. В стремежа си домовете им да изглеждат по-красиви, бедните китайците започват да изрязват мотиви от хартия и да ги лепят по малкото си мебели и стени.
Така възниква тази техника. Век по- късно на територията на днешна Германия са открити и първите европейски стъпки в тази техника.През 17 век венецианските майстори дърводелци, усъвършенстват декупажа до такава степен, че интериора на повечето дворци и домове на аристократите са с тази техника.
Но да се върнем в днешният ден и да ви обясня как може вкъщи да преобразите един предмет с помощта на  декупажа.
Ето какво ще ви е необходимо за начало: предмет, който ще декорирате като например една дървена дъска за рязане, широка четка със синтетичен мек косъм, акрилна бяла боя, която да ползвате като основа, лепило за декупаж, качествена трипластова салфетка или хартия за декупаж, както и акрилен безцветен лак.
декупаж
върху дъска
Всичко това може да си набавите от магазин за хоби материали, където ще ви помогнат при избора на необходимите консумативи.

Пристъпваме към самата техника декупаж.

Почистете дървената дъска с влажна кърпа, за да отстраните евентуалните остатъци от дървесина. Нанесете един слой от бялата боя върху дъската и изчакайте да изсъхне, след това нанесете и втори слой за по-голяма плътност. Когато и той е напълно изсъхнал, подгответе си апликацията от салфетката или хартията.
С помощта на ножичка изрежете цветния мотив от салфетката и отделете само горният слой с трансфера. Нанесете тънък слой лепило върху дъската и сложете внимателно вашата апликация пригладете леко с пръсти и нанесете отгоре отново от лепилото за декупаж.
Изчакайте да изсъхне добре и лакирайте. Това е най- лесният начин, по който може да си направите сами вкъщи декупаж. За тези, които искат да навлязат в самата му същност има курсове, на които подробно се запознавате с тази техника. Учи се стъпка по стъпка всяка техника от… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Относно admin

Погледнете също

Албум ръчна изработка

Албум за снимки

Тази публикация е за тези, които сами искат да си изработят албум за снимки. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.