дек. 282017
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
свинска мас

Свинска мас на филия с червен пипер

Не знам дали вие си приготвяте свинска мас, но аз си правя.

Приготвянето на свинска мас не е трудно. Не правя огромни количества, но знам, че винаги когато ми дотрябва имам под ръка. През годините свинската мас е била на почит, след това отхвърляна и хулена, но през последните години отново се заговори за нея и нейните качества.

Вкусът, който придава на тестените изделия и сладкишите е специфичен и неповторим. Ястията сготвени с нея по същия начин имат различен вкус и придобиват неповторима коричка като се запекат. След приготвянето на маста остават хрупкавите пръжки (джумерки), с които се приготвят питки, качамак, лучници… Свинската мас се използва и с лечебни цели.

С нея се приготвят много мехлеми, използва се за масажи, за маски за коса… Моята свинска мас приготвям от корема. Можете да си поръчате в месарският магазин или да си закупите от някой, който отглежда прасета и продава месо.

Необходими продукти: свински корем и парчета сланина (количеството няма да определям), сода бикарбонат, ябълка, 3-4 супени лъжици прясно мляко, но може и без него.

Приготвяне на свинската мас:

Свинският корем и сланината се нарязват на парченца с големина около 3-4 см. Тези парченца се заливат със студена вода и се изкисват най-малко за 12 часа, като поне 3-4 пъти водата се сменя (изкисвам 24 часа). Това се прави с цел да се отстрани останалата кръв.

Свинският корем се състои от мазнини и тук-там месо. След като сте изкиснали добре парченцата сланина и сте я измили за последен път я слагате в тенджерата като при нея наливате 250-300 мл. студена вода.

различни варианти на свинска мас

Тук е мястото на което искам да ви кажа за добавянето на содата бикарбонат. Освен за разграждането на влакната тя прави маста по-бяла. Ако сложите на 2-3 кг. сланина 1/2 чаена лъжичка сода (примерно) ще получите снежно бяла мас и меки пръжки (джумерки) (снимка 2 на колажа), но ако сложите щипка сода ще имате не толкова бяла мас и хрупкави пръжки (снимка 1 на колажа). Аз правя и в двата варианта, защото … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)