Препоръчани

Колко време се варят бурканите със зимнина?

За да знаете колко време се варят

… прието да се слага, а вие преценете колко да сложите.

Колко време се стерилизират различни видове компоти?

Компот от ягоди

Ягодите за компота трябва да са с приблизително еднакъв размер, добре узрели, но не презрели.

Плодовете се измиват много добре и с тях  пълните бурканите 1/2 или 3/4 от обема на буркана. Добавяте на 1 буркан тип Омния 180 гр. захар и доливате с вода. Отново казвам, че може да намалите захарта по ваше усмотрение.

Стерилизирате 10-12 минути.

Компот от малини

Малините са много деликатен плод. Почистете ги внимателно от наранени плодове, измийте и насипете в буркани като ягодите. Количеството захар е същото, а времето за варене е 8 минути.

Компот от къпини. Приготвя се като компота от малини, като времето за стерилизация е 10 минути.

Колко време се вари компот от череши.

Плодовете се почистват от дръжките, наранените и загнили екземпляри. Измиват се добре и се пълнят бурканите като при другите компоти. Захарта е същото количество. Доливате с вода и затваряте с капачки.

Компотът от череши се стерилизира 20 минути.

Компот от кайсии. Плодовете за този компот трябва да са добре узрели, но не презрели. Костилката да се дели лесно, да нямат наранявания и петна.

Плодовете се измиват и костилките се отстраняват. Следва повторно измиване на разполовените кайсии и подреждането на плода в буркани. Добавяте захар и вода до ръбчето на буркана. Затваряте с капачки и стерилизирате в продължение на 15-18 минути.

Компот от вишни. Компотът от вишни се приготвя като компота от череши и се стерилизира 15 минути.

Компот от праскови. Компотът от праскови може да бъде от белени или небелени плодове.

Когато приготвяте от небелени плодове, то плодовете се почистват от мъха и се измиват. Отстранява се костилката и прасковите се подреждат в бурканите. Добавя се захар и вода. Като захарта на този компот е 150 гр.

За компот с белени праскови следва да се отдели кожицата, като за целта могат плодовете да се обелят с белачка или да се попарят.

Попарването става като разполовените плодове с отстранена костилка се потапят за минута във вряща вода и се охлаждат веднага. Отделя се кожичката и плодовете се подреждат в бурканите. Добавя се захар и вода.

Стерилизират се 20-25 минути. Ако плодовете са много узрели, времето за стерилизация са намалява на 10-15 минути.

Колко време трябва за приготвяне на компот от сливи?

Компот от сливи

За компот от сливи са подходящи сортовете: Ренглоти, Афъзки, Кюстендилски сини сливи.

Плодовете трябва да са в добра зрелост и със запазена плътност.

Компот от афъзки: плодовете се измиват и почистват от костилките. Подреждат се в бурканите и по желание може да добавите листенце-две индрише. Добавяте 180 гр. захар, вода до ръбчето и затваряте с капачката.

Стерилизирате 8-10 минути.

Компот от ренглоти: приготвя се като компот от афъзки и се стерилизира 15 минути.

Компот от сини сливи: сливите се измиват, отстраняват се костилките и се измиват повторно. Подреждат се плодовете в бурканите и тук може да добавите по 1 листенце индрише. Захарта за този компот е 110 гр. Стерилизира се 20 минути.

Компот от джанки:
Плодовете трябва да са добре узрели, но не презрели. Измиват се, насипват се в бурканите и се добавя 110 гр. захар на всеки буркан. Доливате с вода. Може да сложите за подобряване на вкуса индрише или друг плод като вишни, малини.

Стерилизира се 15 минути.

Знаете ли колко време се вари компот от грозде?

За компоти от грозде е добре да се използват сортове без семки, но не е проблем да ползвате и други сортове. Може да направите вашия компот от … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 4 )

Погледнете също

Чушките за пълнене

Чушки за пълнене в буркани

В сезона на консервите всяка година правя такива чушки за пълнене. Тези чушки за пълнене …

3 коментара

  1. желязка дойчева

    Много харесвам публикациите ви,но Според мен на доматите им са нужни не повече от 7-8 минути за стерилизация. 😃

    • Млените домати се заваряват 5 минути за капачката. Цели или на половини небелени се стерилизират 30 минути. Белени рязани или на половини се стерилизират 15 минути. Времето за стерилизация зависи какви домати правите. Небелените домати се варят по-дълго време за да се избегне евентуален бомбаж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *