Великден – украса и декорация

Великден

Великден е най- светлият християнски празник, който се празнува особено тържествено от всички християни по целия свят.

При християнската религия на Великден се чества възкресението на Исус Христос на третия ден след разпъването му на кръста и погребението му. Всеки празник си има различни символи, като на Великден основните символи са два:

Великден - яйце

– Боядисване на великденски яйца
– Месене на козунак

При българските обичаи  е характерно това, че яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, ако хората не са имали възможност да ги боядисат на Велики четвъртък. Първото яйце трябва да бъде боядисано задължително в червен цвят преди изгрев слънце и с него се правел кръстен  знак на първородното дете в семейството. Другите яйца трябва да бъдат шарени и преди време са се боядисвали с естествени багрила. За жълто червени багри са се използвали орехи или люспи от червен лук.

Великден - яйце в кошница

 Зелените яйца за Великден се боядисвали в отвара от коприва.

За декорация са се използвали различни листенца и цветчета от цъфнали дръвчета. И до ден днешен се провежда състезание с чукане на яйца и притежателят на най-здравото яйце /борец/ се смята, че ще бъде най-здрав и силен през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона. Съществуват обичаи и да се разменят великденски яйца и да се подаряват на кумовете.

Също така основен символ на Великден е и месенето на… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Относно admin

Погледнете също

Сладък омлет за десерт

Бърз десерт- Сладък омлет В категорията ми за бързи десерти или закуска напоследък присъства сладък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.