четвъртък , октомври 22 2020
Препоръчани

Великден – украса и декорация

Великден

Великден е най- светлият християнски празник, който се празнува особено тържествено от всички християни по целия свят.

При християнската религия на Великден се чества възкресението на Исус Христос на третия ден след разпъването му на кръста и погребението му. Всеки празник си има различни символи, като на Великден основните символи са два:

Великден - яйце

– Боядисване на великденски яйца
– Месене на козунак

При българските обичаи  е характерно това, че яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, ако хората не са имали възможност да ги боядисат на Велики четвъртък. Първото яйце трябва да бъде боядисано задължително в червен цвят преди изгрев слънце и с него се правел кръстен  знак на първородното дете в семейството. Другите яйца трябва да бъдат шарени и преди време са се боядисвали с естествени багрила. За жълто червени багри са се използвали орехи или люспи от червен лук.

Великден - яйце в кошница

 Зелените яйца за Великден се боядисвали в отвара от коприва.

За декорация са се използвали различни листенца и цветчета от цъфнали дръвчета. И до ден днешен се провежда състезание с чукане на яйца и притежателят на най- здравото яйце /борец/ се смята, че ще бъде най- здрав и силен през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона. Съществуват обичаи и да се разменят великденски яйца и да се подаряват на кумовете.

Също така основен символ на Великден е и месенето на… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Пилаф с булгур

Пилаф с булгур, фиде и пилешко

Харесвам кухнята на Ориента и често приготвям ястия като този пилаф с булгур, фиде и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *