понеделник , август 10 2020
Препоръчани

Консервиране на лозови листа за зимата

лозови листа

Сега е моментът да приготвите лозови листа за зимата.

Има различни варианти за запазване на лозови листа за зимата. От години не консервирам със стерилизиране. Предпочитам да замразявам или да затварям листа в буркани без вода, на сухо.

Виждам, че много хора съхраняват на сухо своите листа, но нямам обяснение защо ползват пластмасови бутилки за еднократна употреба. За мен стъклото е незаменимо.

Необходими продукти за лозовите листа за зимата:

Прясно набрани сухи лозови листа.

Още: чисти сухи стъклени буркани.

лозови листа в буркан

Приготвяне: листата, които ще затворите в бурканите трябва да не са обработвани с препарати. Подбирайте еднакви по големина листа. Отстранете дръжките до основата.

Слагайте едно върху друго по 3-4 листа и свивайте като сарма. Подреждайте ги плътно в буркана, като внимавате да не ги нараните (накъсате). Когато напълните буркана плътно, затворете с капачката. Това е което трябва да направите.

Прибирате бурканите на тъмно и хладно (килер, маза). Когато дойде момента да ползвате вашите лозови листа, просто ги изваждате от буркана и ги попарвате с вряща вода за да омекнат. След престой от 2-3 минути в горещата вода измивате със студена и ползвате по предназначение.

През последните години ползвам този метод за консервиране на лозовите листа за зимата. Листата само променят цвета си, без да загубват своя вкус. Не мухлясват и не се развалят. Пробвайте тази рецепта и ще се убедите колко е удобен този метод за съхранение.

Вижте как да си направите вкусни лозови сарми с кълцано месо като кликнете ТУК

Погледнете също

Менюто за Бъдни вечер

Често задаван въпрос е какво да е менюто за Бъдни вечер. Традицията повелява менюто за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *