Препоръчани

Желе от дюли приготвено вкъщи

желе от дюли
Страхотното желе от дюли

Рецепта за желе от дюли.

Направете си желе от дюли след като сте направили от плода компот, конфитюр или мармалад. Ползват се семенниците на плодовете. Така, че не ги изхвърляйте. Рецептата е простичка, а желето става великолепно, ароматно и неустоимо вкусно.

Необходими продукти за ароматно желе от дюли:

Семенници и корите на дюлите (корите само ако дюлите не са третирани с препарати за растителна защита), захар, лимонена киселина.

Още: бурканчета с капачки на винт, тенджера (по възможност плитка и широка).

Приготвяне: сложете семенниците в голяма тенджера и налейте вода да ги покрива. Затова е добре тенджерата да е по-широка и семенниците да са на един ред или два най-много. Сложете тенджерата на котлона и го включете на най-високата степен. Когато водата заври, намалете температурата и оставете семенниците да се варят на тих огън 30 минути.

Прецедете течността през много фина цедка или тензух. На 1 литър течност се слага 800 г захар и сместа се вари до желаната гъстота. Тук е мястото, където искам да отбележа нещо което направих при приготвянето на моето желе от дюли. Предполагам, че това оказа влияние на прекрасния цвят, който получих.

Семенниците, които варих бяха голямо количество. Това наложи да налея повече вода. След като варих 30 минути и прецедих течността установих, че имам близо 3 л течност. Върнах на котлона отделения дюлев сок и варих докато се редуцира до 2 л и тогава добавих необходимото количество захар. Така цвета стана наситен и рубинено червен.

По време на вренето обирайте пяната, която се образува. Капвайте по малко от … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

домашно приготвен джин фис

Джин Фис – класика при коктейлите

Лятото е сезонът, в който винаги се сещам за джин фис. Всъщност се сещам не …

4 коментара

  1. Два въпроса
    1) семенници имате предвид сърцевината?
    2) може ли да се използват целите плодове, ако не правим компоти?

    • Да, семенниците са сърцевината. Може да ползвате целия плод и ще имате сладко от дюли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *