Препоръчани

Рецепти – важна информация за кухнята

За рецептите е нужно да се знаят мерните единици на най- често срещаните продукти в кухнята.

мерки за рецептите

Освен мерните единици за рецептите е добре да знаете и специфичната терминология, която се използва в кухнята. Като например:

Бланширане– вид топлинна обработка с вряла вода или мазнина. За кратко време продуктите престояват във врящата течност, след което се охлаждат. Този процес повишава тяхната вкусова и хранителна стойност. Могат да се бланшират зеленчуци или плодове.

други мерки за рецептите
рецептите – мерни единици 2

Дегласиране– означава да разтворим нагара от печене или пържене на месо в съда, в който се е извършило действието. Обикновено това става с добавяне на течност: бульон, вино или друг вид алкохол. Получената течност се оставя да се редуцира, след което се използва в различна рецепта по предназначение.

Редуциране– това означава течността да се изпари на 1/3 при което се получава сгъстяване или концентрат и тогава се използва за рецептите.

Жулиен– месо, зеленчуци или плодове нарязани на пръчици с приблизителна равна ширина и дължина.

още мерки за рецептите
рецепти- мерни единици 3

Задушаване– Топлинна обработка на ниска температура с малко течност и под капак в зависимост от изискванията на различната рецепта.

Застройка– това е кулинарна техника за повишаване на хранителната стойност на супи и сосове. При различните рецепти има различни изисквания, т. е. при някои е само с яйца, при други- яйца и кисело мляко, яйца, мляко и брашно, с прясно мляко и яйца, сметана и жълтъци и още много други варианти.

Продуктите се разбиват с тел и към тях постепенно се добавя горещ бульон от супата или соса, като по този начин се уеднаквява температурата според изискванията на рецептите. След това продуктите, които са затоплени се връщат в готовата супа или сос и се оттеглят от огъня.

Марината– всички рецепти имат различен състав за марината. Тя може да бъде суха или течна. Течната се състои от вода, оцет и сол; вино и подправки; зехтин, лимонов сок и сол; сол и зелени или сухи подправки.

Мариноване– обработка при която се прави марината, чиято цел е продуктите да придобият аромат или крехкост. При рецептите от този вид се изисква даденото време за престоя да се спази точно.

различни мерки за рецептите
рецепти- мерни единици 4

Панировка– техника при която продуктите се овалват в брашно, галета, нишесте, или друг сух продукт, след което се потапят в разбити яйца и се пържат в мазнина.

Шпиковане– термин който означава набождане на даден продукт. Правят се малки прорези и в тях се поставят сланина, бекон, чесън или каквото изискват конкретните рецепти.

Може да оставите коментар под публикацията  ако ви е харесала статията или ако искате да зададете въпрос за различна рецепта.

Погледнете също

мариновани люти чушлета

Мариновани люти чушки

Направих експеримент като за начало с 1 бурканче от тези мариновани люти чушки. Знаете от …

3 коментара

 1. Мария Стойнева

  Точната дефиниция на термина “Задушаване” е :
  Процес, при който продуктите добиват кулинарна готовност в среда на МАЗНИНА и вода, като общото количество на течностите не надвишава 1/3 от общия обем на задушаваните продукти

 2. Радостина

  Полезна информация за мина.Благодаря за статията

 3. Станимира

  Браво! Много полезна информация. Добра идея е и обяснението на различната терминология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *