Препоръчани

Обикновен хляб приготвен вкъщи

 обикновен хляб
Домашен обикновен хляб

Няма по-вкусно нещо от истински  домашен обикновен хляб.

Когато меся обикновен хляб не използвам машина, по простата причина,  че месенето на тесто ме връща в детството. Спомням си баба как изваждаше големете нощви когато бяхме при нея  на село и тихичко си говореше докато месеше.  Казваше, че на хляба трябва да се говори с любов, до станел хубав и вкусен.

Гледах загрубелите и ръце от работата на полето и се чудех как тези груби ръце приготвеха такъв вкусен хляб. Оставяше хляба в нощвите  да втасва покрит с тъкана кърпа (която към днешен ден е при мен като скъп спомен).

Баба не месеше с мая, а с квас, който сама си приготвяше и сушеше. Рецептата за домашният квас така и не научих, баба си отиде с нея, а аз бях малка. Днес аз правя обикновен хляб, но с мая не е точно като бабиния… и въпреки това е много вкусен.

Необходими продукти за приготвянето на обикновен хляб:

400 мл. хладка вода, 1/3 от кубче свежа мая с грамаж 42 гр., 2 чаени лъжички сол, брашно около 750-800 гр.

Приготвяне: в хладката вода натрошете маята. Пресейте брашното и направете кладенче в него. Поръсете брашното със сол и налейте разтворената мая.

Започнете да приемате по малко от брашното с въртеливи движения на едната си ръка. Месете докато тестото стане гладко и еластично (около 10 минути. На тези, които са начинаещи може би ще отнеме повече време).

Тестото става малко по-твърдо от обичайното, което се прави за питка. Сложете тестото в леко намаслен съд и покрийте с чиста влажна кърпа, да не хваща кора тестото. Оставете тестото само да втаса, не го слагайте във фурна, защото това бързо втасване променя структурата на тестото и съответно вкусът на хляба.

Принудителното втасване е грешно. Температурата при втасване не е добре да прехвърля 30 градуса, а повечето от вас нямат термометър с който могат да измерят точно температурата.

Научете се да правите разлика от втасало тесто (хляб, питка…) и превтасало тесто. Разликата в структурата е огромна. За съжаление все повече  хора нямат представа и не могат да направят разлика. Когато вашето тесто по естествен път е утроило обема си, премесете леко тестото с малко брашно и оформете като хляб. Застелете с … (ПРОДЪЛЖАВА  на следващата страница 2)

Погледнете също

Хлябът с бира

Хляб с бира и малко мая

Домашен хляб Днес приготвих хляб с бира и малко мая поради създадената ситуация. Налага ми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *