Чорба от агнешки дреболии

чорба от агнешки дреболии
Вкусна чорба от агнешки дреболии

Тази рецепта е за всички любители на вкусната чорба от агнешки дреболии

Приготвянето на такава чорба от агнешки дреболии е табиетлийска работа. Не всеки ще се захване с нея, по простата причина, че дреболиите трябва да се почистят много добре (особено червата и шкембето).

Почистването отнема немалко време, затова ви предупреждавам да се въоръжите с търпение, което със сигурност ще бъде възнаградено от крайния резултат.  Не се притеснявайте, в рецептата ще обясня всичко с подробности относно почистването и ще се справите. Трябва да знаете, че дори закупен от магазина комплект агнешки дреболии, трябва да се измие и почисти.

Необходими продукти за чорба от агнешки дреболии:

Около 1.200-1.300 кг агнешки дреболии, сол, черен пипер, джоджен, магданоз, връзка пресен лук, 1-2 стръка пресен чесън, 300 г кисело мляко, 2 жълтъка, 2 супени лъжици ориз, 1 морков.

Още: домакински ръкавици, които да ползвате по време на почистването на дреболиите.

Приготвяне: започнете от измиването на дреболиите. Измийте добре белия, черния дроб и сърцето.  Бъбреците се измиват и разрязват на две. Сложете ги в купа със студена вода и 1-2 супени лъжици оцет да киснат докато почиствате останалите продукти.

Шкембето се облива с гореща вода и се остъргва с нож. След което го посипвате обилно със сол и разтърквате като дреха, която перете. То трябва да стане бяло и чисто от двете страни, без всякакви остатъци. Измивате от солта под течаща вода. Сложете червата в голяма купа и обилно посипете със сол.

Внимателно с ръка ги разтъркайте, след което ги измийте. Идва ред да ги обърнете и измиете. Обръщането става по следния начин: с дървена пръчка или пластмасова по-дебела сламка (аз обръщам със сламка, много по-лесно и бързо става). Подхващате единия край на ръба на сламката и започвате да нанизвате. По този начин чревцето се обръща.

Правите така с всички черва и отново на сухо посипвате със сол и разтърквате. Измивате добре под течаща вода. Червата стават бели и чисти. Когато приключите с почистването, слагате дреболиите в тенджера и заливате със студена вода (водата е около 1.500-2 л.). Добавяте 1 супена лъжица сол, 5-6 зърна черен пипер, 2-3 стръка джоджен и слагате на котлона да се сварят.

Щом водата заври, отстранявате пяната, която се е образувала и намалявате котлона на минимум. Варенето трае между 40 и 60 минути.

Докато дреболиите за вашата чорба от агнешки дреболии се варят, вие се пригответе останалите продукти, които ще са ви необходими за вашата чорба от агнешки дреболии.

Почистете пресния лук и чесън и ги нарежете на ситно. Моркова обелете и също на ситно нарежете. Оризът се измива. Извадете от бульона сварените дреболии и на тяхно място сложете нарязаните лук, чесън, морков и ориз. Оставете зеленчуците да … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница) 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *