Пача – традиционно ястие

пача
Желирана пача

Вкусната пача е традиционно българско ястие от древни времена.

Консумира се като пача чорба или студена (желирана). За приготвянето се използват свински крачета, месо от главата и уши. Горещата чорба-пача наподобява кавказкото ястие хаш, с тази разлика, че то се приготвя от говежди крака.

За да направите хубава пача, трябва да знаете, че краката, ушите и главата се варят на бавен огън продължително време.

По този начин хрущялите се разваряват. Впоследствие те желират студената пача. Това желиращо вещество е полезно за нашите стави и кости. Консумирайте пачата топла или студена- тя е полезна за организма ни.

Макар, че използвам тенджера под налягане, винаги варя крачетата 2 часа на тих огън. В следствие на дългото и бавно варене костите сами се отделят. И така, да се върнем на приготвянето.

Необходими продукти за приготвяне на пача:

2 свински крачета, 2 свински ушета и парче от свинска глава (понякога замествам с долен джолан), сол и черен пипер.

Свинските крачета измивате много добре и отстранете всички излишни неща. С ушите правите същото- измивате и почиствате всички остатъци с ножче.

Слагате ги в тенджера под налягане, ако имате или в обикновена. Добавяте равна супена лъжица сол и 5-7 зърна черен пипер. Наливате студена вода колкото да покрие продуктите 7-8 см Затваряте съда и варите 2 часа на бавен огън.

Когато продуктите са готови сварени, обезкостете крачетата, главата или джолана. Накълцайте месото и ушите.

Прецедете бульона, за да отстраните евентуално остатъци от костите и върнете в бульона накълцаното месо. Сега имате една чорба пача. Може да я сервирате гореща, като при… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Един коментар

  1. Единствената разлика е че прибавям цяла главичка лук,2 зърна бахар и листче дафина.Преди да
    затворя тенджерата чакам да заври и припенвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *