Препоръчани

Проблем с туршията – сага

туршията е сервирана
Туршията е съхранена правилно

Ако имате проблем с туршията, в тази публикация ще откриете къде сте сгрешили.

Всеки проблем с туршията уловен навреме е разрешим. Често задаван въпрос е защо на повърхността на туршията се образува бял слой.

Този бял слой се нарича пелена или сага. Сагата се образува когато солта е малко в саламурата. Обикновено на 1 л. вода се слага 40 гр. морска сол. Запомнете, че най-добре е за зимнината да се ползва морска сол.

Саламурата се приготвя като морската сол и водата се смесят и се сложат да кипнат. Щом водата заври и солта е напълно разтворена саламурата се отмества от котлона и се оставя напълно да се охлади. С охладения солен разтвор се заливат избраните зеленчуци.

Когато правите такъв тип сурова туршия трябва да знаете, че след третия ден трябва да се претака. В продължение на една седмица това се прави на всеки два дена. Част от саламурата се излива и отново се влива обратно.

Претакането на туршията не позволява на бактериите да се развиват и размножават, тъй като саламурата се обогатява и насища равномерно със сол.

Втората седмица претакате през три дни, а третата само веднъж. В зависимост от температурата в края на третата седмица туршията е готова. Някой хора използват бензоат и когато туршията е готова го добавят за да бъде по-дълго време съхранена. Съотношението на бензоата с водата е 1 гр. на 1 л.

Друг проблем, който може да има при приготвянето на сурова туршия е саламурата да стане лигава. Това може да се забележи по време на претакането. В този случай се налага да излеете саламурата в тенджера и да я преварите.

Щом саламурата заври хубаво, отмествате от котлона и когато напълно изстине наливате при зеленчуците обратно.

Ето това са най-често срещаните проблеми при приготвяне на сурова туршия без консерванти.
За да нямате проблем с туршията от този вид, най-добре е тя да се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Сланина в саламура с чесън

От тази рецепта ще научите как да си направите вкусна сланина в саламура. Такава сланина …

Един коментар

  1. Милена

    Здравейте, моят проблем е, че туршията ми стана малко кисела. Как мога да я оправя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *