окт. 062017
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!

туршията е сервирана

Туршията е съхранена правилно

Ако имате проблем с туршията, в тази публикация ще откриете къде сте сгрешили.

Всеки проблем с туршията уловен навреме е разрешим. Често задаван въпрос е защо на повърхността на туршията се образува бял слой.

Този бял слой се нарича пелена или сага. Сагата се образува когато солта е малко в саламурата. Обикновено на 1 л. вода се слага 40 гр. морска сол. Запомнете, че най-добре е за зимнината да се ползва морска сол.

Саламурата се приготвя като морската сол и водата се смесят и се сложат да кипнат. Щом водата заври и солта е напълно разтворена саламурата се отмества от котлона и се оставя напълно да се охлади. С охладения солен разтвор се заливат избраните зеленчуци.

Когато правите такъв тип сурова туршия трябва да знаете, че след третия ден трябва да се претака. В продължение на една седмица това се прави на всеки два дена. Част от саламурата се излива и отново се влива обратно.

Претакането на туршията не позволява на бактериите да се развиват и размножават, тъй като саламурата се обогатява и насища равномерно със сол.

Втората седмица претакате през три дни, а третата само веднъж. В зависимост от температурата в края на третата седмица туршията е готова. Някой хора използват бензоат и когато туршията е готова го добавят за да бъде по-дълго време съхранена. Съотношението на бензоата с водата е 1 гр. на 1 л.

Друг проблем, който може да има при приготвянето на сурова туршия е саламурата да стане лигава. Това може да се забележи по време на претакането. В този случай се налага да излеете саламурата в тенджера и да я преварите.

Щом саламурата заври хубаво, отмествате от котлона и когато напълно изстине наливате при зеленчуците обратно.

Ето това са най-често срещаните проблеми при приготвяне на сурова туршия без консерванти.
За да нямате проблем с туршията от този вид, най-добре е тя да се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)