Препоръчани

Рецепта за ПЕЧЕН ШАРАН на фурна

печен шаран
Страхотно вкусен печен шаран

Лесна рецепта за печен шаран на фурна.

За повод и без повод, този печен шаран става много вкусен. Всяка година за Никулден правя пълнен шаран (рецептата може да видите тук: ПЪЛНЕН ШАРАН). Този път реших преди празника да направя шаран без плънка и да проверя добре ли ще стане.

Резултатът се вижда на снимките. Печеният шаран стана перфектен. За вкусът каквото и да кажа, без да го приготвите няма как да разберете.

Необходими продукти за печен шаран на фурна:

Изчистен шаран около 1.5 кг, сол, лимон, олио.

Още: голяма тава (ползвах тавата на фурната), хартия за печене.

Приготвяне: съветът ми е- когато избирате шаран, да го огледате внимателно. Не купувайте много тлъст шаран или шаран с жълта мазнина. Тлъстият шаран в повечето случаи е с тежка миризма и става мазен както и да го приготвите.

От изключително значение е да измиете много добре рибата. Измийте го под течащата вода, като особено внимание обърнете на главата. Измийте много добре и коремната кухина.  Отцедете го от водата. Може дори да го подсушите.

Сложете голям лист хартия за печене в тавата. Направете 7-8 не много дълбоки напречни разреза по шарана. Посолете го добре отвътре и отвън. Освен сол и лимон друго не съм слагала, ако вие искате, добавете.

Привърженичка съм на по-изчистеният вкус. След това сложете шарана в тавата върху хартията. Изстискайте четвърт лимон в коремната кухина на шарана и още толкова върху него. Полейте го и с 20-30 мл олио. Повдигнете го и отдолу да мине мазнина. В коремната кухина сложете и 4-5 тънки резенчета лимон.  Печете шарана в предварително загрята … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Яхния с ориз

Яхния с ориз и лапад

Вкусната яхния с ориз и лапад е типично пролетно ястие. Да приготвите такава яхния с …

3 коментара

  1. Стефчето

    Миналата година го правих точно по тази рецепта и утре отново ще е по нея 🙂

  2. Това ще е моята рецепта за утре. Благодаря.

  3. Страхотно изглежда шарана! И рецептата е много подробно описана. Досега съм правил винаги пълнен шаран, ама това без плънка е добра идея. Само гарнитурата трябва да измисля 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *