Коледни лакомства с шоколад

коледни лакомства
Изкушаващи коледни лакомства

Празникът наближава и присъствието на коледни лакомства е задължително.

Моето предложение са тези чудесни коледни лакомства. Лакомства, които се приготвят лесно и бързо и са много атрактивни. В приготвянето им може да включите децата си, на които ще им бъде наистина забавно и приятно. Не забравяйте, че децата имат невероятно въображение и заедно ще сътворите чудеса. 🙂

За вкусните неща, които ви предлагам днес съм използвала готови продукти. Това ще направи работата ви наистина много лесна. Няма да ви се налага да месите, разточвате, изразявате, печете… Всичко е толкова лесно и забавно.

Необходими продукти за вкусните коледни лакомства:

Бонбони маршмелоу, солети с формата на бретцели (малки и големи), фондан (бял и червен) или захарно тесто (рецептата вижте тук: Захарно тесто за фигурки), цветна захарна поръска, готварски шоколад (натурален, млечен, бял), готови кръгли шоколадови вафли или бисквити (моите са вафли), бамбукови шишчета, хартия за печене, дървени бъркалки за кафе.

Приготвяне: направете си първо очички и нослета от фондана или захарното тесто за еленчетата и човечетата. Пригответе малки бели топчета, които леко сплескайте и малки червени топчета. Подредете ги върху лист хартия за печене. Оставете ги настрани леко да засъхнат.

Подгответе си дървени/бамбукови шишчета с дължина от 15 см. Съвета ми е да отстраните острата част заради децата. 

Разрежете 20 (може и повече) солети бретцели по средата,  за да се оформят рогата на елените (ползвайте от малките и от големите).

коледни лакомства като солети

Ще започна с най-лесното и това е големите бретцели:

Шоколадът се слага в подходящ по размер съд, който се постава на водна баня. Стопявате шоколада, като внимавате да не попадне в него вода. Разтапяйте вашия шоколад на умерена температура, като го разбърквате периодично докато стане течен и гладък. Стопения шоколад отместете от котлона.

Той изстива бавно, така че имате достатъчно време за работа. С 200 г шоколад съм направила огромен пакет със солети (250 г е пакетът). Може да направите по-малко.

Сложете на плота възможно по-голям лист хартия за печене. Потапяте всеки бретцел до половината в шоколад и изтръсквате излишния. Подреждате на малко разстояние един от друг.

Правите 20-30 така и поръсвате със цветната захарна поръска шоколадовата част. Оставяте така докато шоколада стегне. Прибирате готовите бретцели в кутия с добре затварящ се капак и съхранявате на хладно.

Още коледни лакомства:

коледни лакомства на клечка

Шоколадовите близалки елени се правят по следния начин: с лъжица загребвате разтопен шоколад (по описания по-горе начин) и изсипвате върху лист хартия за печене. С лъжицата оформяте от шоколада малка окръжност с диаметър 3-4 см.

Поставяте в центъра една дървена бъркалка и върху нея слагате отново от стопения топъл шоколад. Разнасяте с лъжицата, за да скриете бъркалката. Оставяте леко да се охлади и слагате очички от предварително направените от фондан или захарно тесто.

Слагате и нослето. С клечка за зъби правите точки от шоколад на очите. Вземате от разполовените бретцели и с помощта на малко шоколад залепяте рогата. Оставяте вашите шоколадови близалки така, докато напълно се стегнат. Правите колкото желаете.

Приготвяне на елени от бонбони маршмелоу: набодете вашите маршмелоу бонбони на бамбуковите шишчета. Потопете ги в топлия шоколад (кафяв или бял). Изтръскайте … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *