Препоръчани

Домашна питка – прощъпулник

питка прощъпулник
Обредна питка прощъпулник

В различните краища на България тази питка-   прощъпулник се нарича различно: престъпулка, престъпване, преходица…

Тази ритуална питка се прави когато детето проходи и започне да стъпва сравнително уверено. С този ритуал се гадае за бъдещата съдба и професия на детето. В миналото денят, в който се е правила тази питка- прощъпулник е бил сряда, но днес традицията е променена и се прави в някой от почивните дни. Питката се меси в деня на ритуала от майката на проходилото дете. В случай, че майката не може да меси, може да се закупи или да се омеси от роднина такава питка- прощъпулник. В този ден се събират най- близките роднини и приятели.

Питката- прощъпулник се дава на някой от гостите, който е бърз и сръчен.

Гостът с бързи крачки преминава из целия дом, стремейки се да не се спъне. Тази част от ритуала се прави, за да бъде детето пъргаво, да не се препъва в живота. Питката- прощъпулник се слага на бяла чиста кърпа върху ниска масичка, диван или на достъпна височина за детето. Около нея се нареждат различни предмети, които предварително се наричат на дадени професии. Предметите не бива да са любими играчки на детето, както не се нареждат и много предмети, които да объркат детето. Според обичая, избраният предмет от детето ще покаже неговото бъдеще и професия. След като детето е направило своя избор, питката се разчупва и първите парченца от нея са за детето и най-сръчните и пъргави гости. Следва почерпка за гостите.

Ето рецептата за питка- прощъпулник.

Необходими продукти: 450 мл. хладка вода, 2 равни чаени лъжички захар, 2 чаени лъжички сол, 2 супени лъжици олио, 1/3 от кубче свежа мая, 850-900 гр. брашно.

Приготвяне: към хладката вода добавете захарта и маята. Разбъркайте добре и добавете 5-6 супени лъжици брашно. Оставете маята да се активира. Към шупналата мая слагате олиото, солта и започвате да добавяте по малко от брашното, като бъркате с лъжица до момента, в който тестото стане достатъчно гъсто и не може да го бъркате. Сложете … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Телешкото варено

Телешко по градинарски

Телешко по градинарски готвих днес. Ястието телешко по градинарски е много вкусно и горещо го …

Един коментар

  1. Радослава Рангелова

    Рецептата е много точна! Ритуала по приготвянето малко не можахме да го спазим точно, защото бабата я направи 🙂 Благодаря за подробното описание!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *