Перфектните яйца на очи

яйца на очи
Перфектни яйца на очи

Имам една приятелка, която казва, че правя перфектните яйца на очи.

Всеки път когато ми гостува задължително иска яйца на очи. 🙂 Казва, че точно така трябва да са яйцата с добре сготвен белтък, който да не е препържен отдолу и с течен жълтък.

Вкъщи често похапваме яйца и във времето съм стигнала до някой тънкости при приготвянето на яйцата на очи. Няма да скрия от вас моя начин на приготвяне на тези яйца. Надявам се да съм ви полезна с тази публикация за приготвяне на чудесни пържени яйца.

Необходими продукти за яйцата на очи:

Пресни яйца (по възможност домашни), олио, сол, червен пипер и вода.

На всяка порция слагам по 3 яйца. Преценете сами по колко яйца на човек да приготвите.

Още: тиган с капак

Приготвяне: загрейте добре тиган с няколко лъжици олио (3-4). Всяко яйце чупете в малък съд и го изсипвайте от ниско в загрятата мазнина. Тиганът ми е голям и слагам по 3 яйца едновременно. Щом сложите яйцата в тигана добавете 2-3 супени лъжици гореща вода и сложете капака на тигана.

Намалете температурата на котлона на умерена и оставете за около 2 минути с капака да се забулят от образувалата се пара. Това е моята тайна за  перфектните яйца на очи 😉

Отворете капака и погледнете дали са готови вашите яйца. В случай, че не са достатъчно сготвени, затворете отново с капака и оставете още малко време докато се сготвят така като вие желаете.

Внимателно с помощта на голяма шпатула повдигнете яйцата едно по едно от тигана и прехвърлете в чинията за сервиране.
За всяка порция яйца процедирате по този начин. Накрая оставете водата от тигана да се изпари и ако има нужда добавете още малко … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

9 Коментари

 1. Извинявайте, забравих един въпрос… Отцеждате ли суровите яйца за да падне втечнената част от белтъка. Ако съдя по снимките, между снасянето и пърженето на яйцата има не повече от 15 минути.

  • Когато са пресни яйцата, белтъка е с хомогенна структура и е прилепен за жълтъка. Нищо не отцеждам.

 2. Какво разбирате под голям тиган? Дъното на моя е 20 см и като сложа 3 яйца, белтъците стават обща маса, а не като тези на снимката. Като сложа водата, тя остава върху язцата, а не между тях и отдолу. Трябва ли да има разсрояние между яйцата?
  Благодаря предварително.

  • Нашият тиган е 26 см. Водата и олиото ги наливам заедно и ги загрявам едновременно. След това слагам 3 яйца и за около 2-3 минути са готови. Когато са пресни яйцата, белтъка е с хомогенна структура и е прилепен за жълтъка. Нищо не отцеждам.

 3. Може да добавите отгоре малко настърган кашкавал докато яйцата са топли

 4. Благодаря

  • Весито

   Благодаря за рецептата!Най после направих яйцата без коричка отдолу!Досега ги правех точно така,но без водата.

 5. Благодаря за споделената рецепта! Благодарение на Вас направих най-вкусните яйца!

 6. Невероятна рецепта,пробвах ,станаха супер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *