Базлами – турски хляб.

базлами
Вкусни базлами

Вкусните базлами са един от видовете хляб, който приготвям.

Базламата е типично турски хляб, с кръгла форма. Този вид питки задължително се приготвят с мая. В диаметър са между 10-15 см. и дебелина 2-3 см. Пекат се върху плоча и са много вкусни. В някой райони на Турция се замесват с вода в други с кисело мляко.

Преди няколко години се сприятелих с една жена от турски произход, която е голяма кулинарка и майсторка на тестените изделия. За първи път опитах вкусните базлами в нейният дом.

Необходими продукти за приготвянето на базлами:

Половин пакетче свежа мая за хляб (от кубче 42 гр.), 350 мл. хладка вода или 350 мл. кисело мляко със стайна температура, 1 чаена лъжичка сол, брашно около 500-600 гр.

Приготвяне на вкусните базлами:

Маята се разтваря в водата или млякото. Брашното се пресява и към него се добавя солта. Замесва се еластично, гладко тесто.  Тестото се слага в съд, който е леко  омаслен.

сервираните базлами

И тук идва тайната на хубавите базлами… Тестото втасва минимум 2 часа и максимум 8 часа покрито.  Сами преценете с какво време разполагате. Моето тесто оставих за три часа  и половина. Време през, което свърших доста неща.

След втасването премесете леко тестото и
… оформете малки топки с големина на едри яйца. Разточете топчиците на дебелина около 1 см, но не повече.

Базламите се пекат върху плоча или сач като огънят не трябва да е силен. По време на печенето се обръщат няколко пъти. Като станат готови ги покрийте с чиста кърпа. Сервират се топли със зехтин, сирене, масло или сладко.

Ако харесвате тази рецепта, може да се присъедините и към кулинарната ни група Домашни Гозби!

7 Коментари

  1. Станислава Симова

    Плочата или тигана маже ли се с мазнина?

  2. Станислава

    А на тиган ще станат ли?

  3. Оставяте ли ги да (по)втасат отново след разточване?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *