Препоръчани

Бурма бюрек – баница за ценители

бурма бюрек
Вкусен бурма бюрек

Уникална рецепта за бурма бюрек!

Вкусно предизвикателство за всеки кулинар е този вид баница- бурма бюрек. Не е сложно да се направи. Много хора се плашат като чуят, че трябва да дърпат кори. На всички тях искам да кажа- пробвайте, не е трудно.
За да направите бурма бюрек ще са ви необходими следните продукти: 2 яйца, 1 супена лъжица сол, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, 250 мл. хладка вода, 125 гр краве масло, 50 мл. олио и 600-700 гр бяло брашно.

За плънката: сирене 150-200 гр, може повече или по-малко в зависимост как ви харесва на вас и 2-3 яйца (може и повече).

Пресявате брашното и правите кладенче в него. Във водата разтваряте солта и добавяте яйцата, олиото и оцета. Разбивате с вилица да се размесят продуктите и изливате в кладенчето.

Замесвате тестото, което трябва да е по-твърдо от това за питка което правите. Кравето масло разтапяте в подходящ съд, в който да можете да подредите 8-те питки, които ще направите от тестото. Щом се стопи маслото и добавяте олиото.

Мазнината за вашия бурма бюрек не бива да е гореща, а леко топла (в никой случай да ви пари на пръстите).

Тестото разделяте на 8 равни къса и го оформяте на гладки топки, които потапяте в мазнината и притискате да се покрият. Оставяте тестото да почива 30-40 минути. В това време то се отпуска и става еластично.

Съдът, в който се отпускат питките за вашия бурма бюрек трябва да е покрит с капак или стреч фолио. Когато времето за отпускане на тестото е изтекло постелете чиста кърпа или покривка, на която ще дърпате корите. Тя трябва да е поне с размер 70/70 см. за да ви е удобно да работите.

Изваждате една топка тесто от мазнината и започвате да разтегляте с въртеливи движения, от средата към края. Щом диаметърът стане около 25-30 см. слагате в средата на кърпата и започвате леко да изтегляте дебелите краища навън и да изтънявате кората. Кората става с размер 50-55 см. Сиренето за плънката трябва предварително да се… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Погледнете също

фрикасе

Фрикасе с топено сирене и пилешко

Пилешкото фрикасе с топено сирене има различен вкус от класическата рецепта. Вкусното фрикасе с топено …

8 коментара

  1. Здравка Миленова

    Извинете, а по-дебелите краища на кората изрязват ли се, както се постъпва при дърпана баница или се оставят така както са и се завива цялата кора?Благодаря!

  2. Бюрека стана страхотен. За първи път правя такива кори и мисля ,че се справих, щом всичко се изяде. Поздравления за автора на рецептата😃!

  3. Страхувам се че няма да мога да раздърпам тестото до тези размери .А така вкусно изглежда.Просто искам да си хапна от екрана.

    • Не се страхувайте! Докато не пробвате, няма как да разберете, че не е трудно 🙂

  4. Йордан

    Без никакъв набухвател ли се прави ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *