Чипс – домашен и вкусен

чипс
Класически чипс от картофи

Няма да питам дали обичате чипс, защото знам отговора.

Тук обаче става на въпрос за домашно приготвен вкусен чипс, който сами да си приготвите и да го хапнете без да се притеснявате колко химия има в него.

Не се страхувайте и от това, че е пържен. Щом си хапвате с удоволствие пържени картофи, не виждам разликата да хапнете и този пържен чипс. Няма вредна домашно приготвена храна. Просто не прекалявайте с нищо и храната няма да е проблем за вас.

Но да се върнем на необходимите продукти за хубав домашен картофен чипс:

Няколко картофа (желателно е да са домашни или поне подходящ сорт за пържене), олио, сол.

Приготвяне: обелете картофите, измийте ги и подсушете в кърпа или домакинска хартия. Нарежете ги на шайби с дебелина около 1 -2 мм. Има едни картофобелачки, които белят доста дебело.

Ако имате такава, може да я ползвате (аз нямам и режа картофените шайби на ръка). Подсушете добре и шайбите картофи в кърпата (домакинската хартия). Загрейте достатъчно количество олио (трябва да пържите чипса в маслена баня).

Слагайте в загрятото олио толкова шайби картофи, че да не са една върху друга. В момента, в който поставите кръгчетата намалете температурата на котлона и пържете на средна температура. Стават много бързо готови.

Изваждате с решетъчна лъжица и слагате върху домакинска хартия, която попива излишната мазнина. Поръсвате със сол по ваш вкус.  Сервирайте вашия чипс топъл и му се насладете без притеснение.

домашен чипс от картофи

2 Коментари

  1. Мария Минкова

    Последната седмица внучката ми всяка вечер си поръчва по една порция. Но аз, след нарежа картофите, ги изкисвам в студена вода , която сменям няколко пъти. Дори, ако се случи да нарежа повече , ги оставям за следващия ден в хладилника – по-хубав става чипсът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *