Ципура – лесни рецепти!

ципура
Вкусна ципура

Рецепти за Ципура – вкусната риба!

Имаме си няколко любими за консумация риби и вкусната Ципура е една от тях. Приготвям Ципура на скара и пържена. Не мога да кажа по кой начин повече ми харесва, защото и в двата варианта става невероятно вкусна. Когато си купувате Ципура винаги гледайте срока на годност, който е отбелязан на етикета и очите на рибата да са бистри.

Обикновено тази риба се продава неизчистена и вкъщи трябва някой да свърши тази работа. В случай, че не разполагате с домакински ръкавици, ви съветвам да се подсигурите с лимон, макар, че тази риба не бих казала, че е с особен мирис, кожата на ръцете попива от миризмата.

На мен лично не ми е приятно след като съм изчистила рибата ръцете ми да имат мирис. Преминаваме към почистването на тази вкусна риба- Ципура.  Изчистете първо вътрешностите, които са малко в сравнение с други риби и я измийте добре. Макар, че рибата Ципура се води морска, тялото и е покрито с люспи, които трябва да се свалят.

Ако нямате специален уред за сваляне на люспи, прекарайте леко ножа в обратната посока на люспите така, че да ги отделите от кожата. Направете това и от двете страни. Внимавайте с перката по гръбнака на рибата, защото е твърда и с остри шипове и може да се нараните. Най-добре е да ги изрежете до гръбнака с ножица. Аз отстранявам всички перки по този начин като ги изрязвам и тогава свалям люспите.

След като сте почистили вашата Ципура, я измийте добре.

Сложете я на подходяща дъска и направете плитки диагонални разрези по кожата (ако желаете може и в обратната посока да направите такива разрези), след което осолете равномерно отвън и отвътре рибата. Хубаво е почистената и осолена Ципура да престои така час-два, за да може да се овкуси добре.

Тук идва ред да вземете решение как да приготвите вашата Ципура, на скара или на тиган. В случай, че ще е на скара, преди да я сложите да се пече я намажете добре с олио, за да не залепне. Изчакайте скарата да се загрее много добре и тогава поставете рибата.

За да не я разкъсате по време на обръщането, проверете дали се отделя от скарата, като леко я повдигнете с шпатула. Другият вариант, в който можете да сте сигурни, че няма да залепне вашата Ципура за скарата е да направите тавичка от алуминиево фолио (този метод съм го обяснявала в публикацията риба по различни рецепти). Изпечете добре от двете страни, отделянето от скарата е показател, че рибата е готова.

Ципура на тиган.

За да приготвите така рибата ще ви е необходимо царевично брашно (не го бъркайте с царевичен грис). Осолената Ципура панирайте в царевичното брашно от двете страни и пържете в повечко олио, което е добре загрято.

Не пържете рибата в много сгорещена мазнина, защото ще прегори отвън, а вътре ще остане сурова. Пържете на средна температура, докато се стегне и добие приятен златист загар и  тогава я обърнете. Много важно е при пърженето на риба да уцелите нужната температура на мазнината.

Ако не е достатъчно загряно олиото, рибата ще попие от мазнината и ще стане тежка и мазна, ако е много силно загряна мазнината, рибата прегаря. Намерете точната температура на вашият котлон, за да направите перфектната Ципура.

След като сте я изпържили добре и кожата е станала златиста и леко хрупкава, задължително сложете готовата риба на домакинска хартия, която ще попие излишната мазнина.

Рибата е от ястията, които винаги се сервират топли, съответно и гарнитурата към нея трябва да е… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *