Дек. 132016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
масло

краве масло

 Тази публикация е за всички, които имат желание да си приготвят домашно краве масло от каймак.

Преди години си мислех, че приготвянето на домашното краве масло е много трудоемко и сложно. Баба ми правеше масло в дървен висок съд с бутало, но това е едно отдавна минало време от моето детство…

Всъщност се оказа, че да си приготвиш сам краве масло не е трудно и съвсем не е толкова трудоемко. Има различни методи за приготвянето на масло в домашни условия. Ще ви напиша за всички, които аз съм изпробвала.

Необходим продукт за приготвянето на масло е каймак от домашно мляко.

Колкото е по-висока маслеността на прясното мляко, толкова по-голямо количество излиза маслото. В предишна моя публикация за приготвяне на кисело мляко казах, че купувам млякото директно от производител. Млякото се сварява и се оставя да изстине. След охлаждането му, се прибира в хладилник и на следващия ден каймака внимателно се събира. Добре е да съберете повече каймак. Ако купувате по литър-два мляко събирате каймака в кутия и съхранявате в камерата/фризер/ докато съберете по-голямо количество (1/2 кофичка от кисело мляко или цяла кофичка).

Когато решите, че имате достатъчно каймак, изваждате от камерата и оставяте да се размрази напълно. Каймакът може да не е замразяван, ако сте варили повече мляко е достатъчно да е студен.

Първи вариант за приготвяне на масло, който е удачен, ако имате малко събран каймак от литър-два мляко. Слагате охладеният каймак в буркан с винтова капачка с вместимост от 800 мл. или 1 л.  и наливате ледено студена вода два-три пъти повече от каймака. Затваряте добре буркана и започвате да разклащате енергично буркана. За около 15-20 минути маслото ще се отдели и се образуват малки бучици. Прецеждате през цедка. Събирате всички малки гранули, слагате в купичка и притискате с лъжица да отделите напълно течността от събраното масло.

домашно краве масло

Втория вариант е да ползвате миксер

(за по-голямо количество задължително). Тук ще кажа, че е добре купата ви за разбиване да има капак, защото при разбиването на каймака с водата страшно пръска 🙂 Начина на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  One Response to “Как се прави домашно краве масло”

  1. И аз го правя с миксер, но без да добавям никаква вода.Просто разбивам с миксера събраният студен каймак.Когато започне да се събира маслото на топчета и се отдели мътеницата е готово.Трябва да се внимава все пак.
    Поздрави !

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)