Как се прави домашно краве масло

масло
краве масло

 Тази публикация е за всички, които имат желание да си приготвят домашно краве масло от каймак.

Преди години си мислех, че приготвянето на домашното краве масло е много трудоемко и сложно. Баба ми правеше масло в дървен висок съд с бутало, но това е едно отдавна минало време от моето детство…

Всъщност се оказа, че да си приготвиш сам краве масло не е трудно и съвсем не е толкова трудоемко. Има различни методи за приготвянето на масло в домашни условия. Ще ви напиша за всички, които аз съм изпробвала.

Необходим продукт за приготвянето на масло е каймак от домашно мляко.

Колкото е по-висока маслеността на прясното мляко, толкова по-голямо количество излиза маслото. В предишна моя публикация за приготвяне на кисело мляко казах, че купувам млякото директно от производител. Млякото се сварява и се оставя да изстине. След охлаждането му, се прибира в хладилник и на следващия ден каймака внимателно се събира.

Добре е да съберете повече каймак. Ако купувате по литър-два мляко събирате каймака в кутия и съхранявате в камерата/фризер/ докато съберете по-голямо количество (1/2 кофичка от кисело мляко или цяла кофичка).

Когато решите, че имате достатъчно каймак, изваждате от камерата и оставяте да се размрази напълно. Каймакът може да не е замразяван, ако сте варили повече мляко е достатъчно да е студен.

Първи вариант за приготвяне на масло, който е удачен, ако имате малко събран каймак от литър-два мляко. Слагате охладения каймак в буркан с винтова капачка с вместимост от 800 мл или 1 л  и наливате ледено студена вода два-три пъти повече от каймака.

Затваряте добре буркана и започвате да го разклащате енергично. За около 15-20 минути маслото ще се отдели и се образуват малки бучици. Прецеждате през цедка. Събирате всички малки гранули, слагате ги в купичка и притискате с лъжица да отделите напълно течността от събраното масло.

домашно краве масло

Вторият вариант е да ползвате миксер

(За по-голямо количество е задължително). Тук ще кажа, че е добре купата ви за разбиване да има капак, защото при разбиването на каймака с водата много пръска 🙂 Начинът на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

6 Коментари

 1. Станислава

  Бихте ли казали,какво правите после от млякото след като му извадите каймака?Благодаря!

 2. Мария Георгиева

  Имам 1 въпрос. Ако не можеш да довършиш
  биенето на масло по някаква причина,може ли след известно време да продължиш пак?

 3. Мария Иванова Якова

  Вкусотии!
  <3 <3 <3 <3 <3

 4. И аз го правя с миксер, но без да добавям никаква вода.Просто разбивам с миксера събраният студен каймак.Когато започне да се събира маслото на топчета и се отдели мътеницата е готово.Трябва да се внимава все пак.
  Поздрави !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *