Гъби Шийтаке с масло

гъби Шийтаке
Ароматни гъби Шийтаке

За повечето хора вкусните гъби Шийтаке са непознати.

Ще ви дам малко информация като начало за тези толкова полезни гъби Шийтаке. Повече от 3000 години, тези гъби се консумират в Япония и Китай. Днес особено много се говори за противораковото въздействие което имат и ползата от тяхната консумация.

От няколко години тези гъби могат да се намерят в прясно състояние и на нашия пазар. Гъбите Шийтаке носят и друго име, наричат ги още императорски гъби, защото в древни времена тази гъба се консумирала от императорското семейство. Тя е символ на здраве и дълголетие.

пресни гъби Шийтаке

Съдържа ценни витамини, минерали и аминокиселини. В миналото е била само диворастяща, а днес вече е култивирана.

Ето какво съдържат тези гъби: силиций, около 30 ензима, витамини С, D, А, Е, В1, В2, В6, В12, незаменими аминокиселини, магнезий, калций, желязо, фосфор, силиций, натрий и белтъчини.

Освен всички полезни неща, които притежават тези гъби Шийтаке, те са и невероятно вкусни. Гъбите Шийтаке притежават различен аромат и маслен вкус.

Заслужава си да си купите и приготвите. За тези, които никога не са ги опитвали, препоръчвам да си ги приготвят с краве масло, за да усетят ароматът и вкусът им.

Необходими продукти за гъби Шийтаке с масло:

Около 300 гр. гъби (може и повече), сол, около 30-40 гр. краве масло и пера зелен лук – 3-4 по желание.

Приготвяне: гъбите се почистват внимателно със салфетка или суха кърпа (обикновено няма нищо по тях, тъй като култивираните растат върху дървени трупчета и израстват от поставения в тях мицел. Пънчетата се отстраняват, защото са жилави. Гъбите се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *