Препоръчани

Пътека от каменни плочи

каменна пътека
Пътека от каменни плочи

Ако искате вашата градина да ви носи приятни емоции и същевременно да бъде практична и уникална, може да си направите една красива пътека от каменни плочи.

Първо трябва внимателно да планирате трасето, където ще минава и докъде ще стига. Хубаво е да има и разклонения, които да водят до по-голямо дърво с пейка или до малък алпинеум за билки и подправки. Най- добрият и здрав вариант е да отлеете пътеката от бетон и след това да залепите върху него каменните плочи.

Така ще получите една здрава конструкция, която няма да има пропадания и размествания вследствие на проливни дъждове или прокопаване на тунели от къртици. Ако алеята е само пешеходна, дебелината на армирания бетон може да бъде 7-8 см. Друго важно предимство е, че няма да израстват плевели с големи корени. В зависимост от това с какво са запълнени фугите може да се появи трева между плочите, ако е поставен чакъл или дребни камъчета. Тази трева може да се окоси или лесно да се отскубне, защото корените са много слаби.

Ако желаете вашата пътека да бъде чиста от растителност, тогава ще трябва да запълните фугите с фугираща смес за външно полагане.

Фугите могат да бъдат цветни и да подберете цвета в зависимост от… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Градината през април

В градината през април се започва с активното поддържане на тревните площи и грижи за …

2 коментара

  1. Виолетка Миланова

    бетона под камъните в какво съотношение е колко цимент и пясък и слага ли се лепило или варов р-р

    • Достатъчно е съотношение цимент/чакъл- 1/4. Ако чакълът е едър, трябва да добавите пясък към него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *