Препоръчани

Хляб с квас – различни рецепти

вида брашно, като към тях добавете солта. Сложете брашното в удобна за вас купа и направете в него кладенче. Налейте в кладенчето хладката вода и с лъжица загребвайте от брашното докато се образува гъста каша. Тогава налейте кваса и замесете тесто.

 По принцип когато се приготвя хляб с квас се изисква по-дълго втасване, както казах по-горе.

Втасва от 3 до 7 часа. Може да го оставите и за 1 нощ.  Този го държах цяла нощ.  Хляба се поръсва с малко брашно и се покрива с влажна кърпа или стреч фолио.

След като е втасал, хлябът леко се премесва и се оставя повторно да втаса час-два и се изпича в предварително загряна фурна на 250 градуса, като след поставянето на хляба фурната се намаля на 220 градуса. Във фурната задължително се слага купа с вода.

Пече се около 35-40 минути. В момента този хляб е на 3 дена без да е променил вкусовите си качества и структурата си.

Което означава, че дори да намирате за твърде трудоемко и отнемащо от времето ви да си приготвите хляб с квас си заслужава, защото може да месите веднъж седмично и да имате за цяла седмица истински здравословен хляб. Това се отнася и за останалите рецепти, които ще дам.

хляб с квас
разчупен хляб

Този хляб с квас е приготвен от пълнозърнест квас и пълнозърнесто брашно:

100 мл. квас от пълнозърнесто брашно, 10 гр. сол, 250 мл. хладка вода, 3 чаени чаши пълнозърнесто брашно. Процедурата по замесването е като при първата рецепта. Втасвах 5 часа, премесих и втасвах още около час и след това го изпекох. При този хляб също няма промяна на вкус и аромат- днес е на 4 дена.

7

8
Хляб с квас от пълнозърнесто брашно и бяло брашно:

150 мл. квас от пълнозърнесто брашно, 300 мл. хладка вода, 15 гр. сол, около 700- 750 гр. бяло брашно. Замесване и втасване като при предните рецепти. Втасване 1 нощ, премесване и втасване повторно за 2 часа. Изпичането при същите условия като от първата рецепта. Определено има разлика в структурата на хляба с бяло брашно. В момента този хляб е на 4 дена и е с непроменени структура, аромат и мекота.

17

Малки питки от ръж, замесени с ръжен квас:

100 мл. квас от ръж, 10 гр. сол, 200 мл. хладка вода, 2 чаши и половина брашно от ръж. Замесване и втасване като при предните рецепти. Това тесто … ( ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

тиквички във фурната

Тиквички на фурна

Приготвяйки тиквички на фурна няма да се въртите около тигана и ще имате време да …

9 коментара

 1. Мисля че има хлебопекарна с която да се приготвя https:// http://www.panasonic.com/bg/consumer/home-appliances/small-kitchen-appliances/bread-makers/sd-zb2512.html
  Все още не съм го пробвала

 2. Имам повече неуспехи с кваса, отколкото успехи…
  Но купувам по често квас и вече правя чудесен хляб като начинаеща .за вкуса на хляба, то просто неможе изобщо да се сравнява и децата не искат повече друг хляб..
  Започнах да използвам филия от квасният хляб за да направя нов квас и така се получава по бързо и съм по успешна, но има още много да уча…
  Все още не разбирам защо трябва да се хвърля част от кваса, преди да го захранваш?

 3. Танка Петрова

  Благодаря,за подробно представените рецепти! Аз вече 3 пъти правих хляб с квас, много е вкусен и аромата е съвсем различен от хляба с хлябна мая.Не се затруднявам с приготвянето и печенето, само се притеснявам ,че винаги се напуква отгоре въпреки , че правя разрези след като поставя тестото в подходящия съд. Къде греша.

  • Това, че хляба е напукан не е грешка. Проблема, ако може да се нарече така е в печенето. Тоест от самата фурна и градусите. Нека това не ви притеснява. 🙂

 4. Irina Seferinkina

  Здравейте! Страхотна презентация. То се е видяло- ще се прави. Аз си купувам редовно хляб с квас и много ми харесва, много повече от обикновения черен хляб, който си замесвам вкъщи. И така се ентусиазирах да започвам с направата на кваса…но за съжаление през почивните дни няма да съм вкъщи. Проблем ли ще е да го подхраня утре и да го прибера в хладилника до неделя и тогава да му обърна пак внимание 🙂

  • Ралица

   Не е добре да се прекъсва процеса на приготвяне на кваса! Направете го когато имате възможност да му обърнете достатъчно внимание! Така ще знаете, че ще имате един качествен продукт!

   • Irina Seferinkina

    Така и така го забърках вече, когато се върна ще си направя и изпитаната рецепта. Поне ще мога дасподеля става или не с прекъсване 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *