Препоръчани

Хляб с квас – различни рецепти

най-малко бе втасало за една нощ. Имаше различна структура и по интензивен аромат. При изпичане не се надигна повече от колкото като беше втасало.

19 20

Следващия хляб с квас чиято рецепта ще дам е замесен от кваса с многото видове брашна:

100 мл. от кваса с четирите вида брашна, половин чаена чаша брашно от лимец, около 750 гр. бяло брашно, 400 мл. хладка вода, 15 гр. сол. Процедурата по омесването е като при останалите рецепти. Реших, че този хляб с квас няма да го оставям цяла нощ да втасва. Оставих го точно 3 часа да втасва, след което леко премесих като обръщах краищата към средата, използвайки малко брашно.

Оставих да втасва повторно върху кърпа поръсена с брашно и покрито за още 1 час и изпекох при същите условия като при предните рецепти. Хлябът стана чудесен.

Установих при моите опити, че тестото за хляб с квас може да втаса и за 3-4 часа достатъчно при температура в стаята около 25 градуса. Другото специфично нещо на което искам да наблегна е, че този тип тесто е по-меко.

Не е нужно да се меси със сила, да се удря и бие както при някой от рецептите с мая. Може да ползвате различни форми при изпичане и повторното втасване да става директно в тях. Може да ползвате кексови правоъгълни форми, керамични, саксии, тенджери… Втасването може да става в добре набрашнени панери. Нарязването на хляба се прави най-добре с бръснарско ножче, но може и с добре наточен нож.

Ще продължа да замесвам различни видове хляб с квас и всяка една рецепта успешна или не, ще споделям с вас. Надявам се тези рецепти и опит да са полезни на повече хора. Ако имате въпроси по темата не се притеснявайте и питайте тук в сайта ни.

Ще ви отговорим възможно най- бързо. Искрено се надявам дългата процедура по приготвянето на квас и месенето на ръка да не ви откаже от това да си приготвите здравословен хляб с квас. Заслужава си, повярвайте ми!

Достатъчно е един път в седмицата да месите. Този хляб не променя вкусът, структурата и качеството си. Хлябът с квас се консумира след като е изстинал.

здравословен хляб с квас
изпечен хляб с квас
1
тесто

2 3 4 6

Погледнете също

тиквички във фурната

Тиквички на фурна

Приготвяйки тиквички на фурна няма да се въртите около тигана и ще имате време да …

9 коментара

 1. Мисля че има хлебопекарна с която да се приготвя https:// http://www.panasonic.com/bg/consumer/home-appliances/small-kitchen-appliances/bread-makers/sd-zb2512.html
  Все още не съм го пробвала

 2. Имам повече неуспехи с кваса, отколкото успехи…
  Но купувам по често квас и вече правя чудесен хляб като начинаеща .за вкуса на хляба, то просто неможе изобщо да се сравнява и децата не искат повече друг хляб..
  Започнах да използвам филия от квасният хляб за да направя нов квас и така се получава по бързо и съм по успешна, но има още много да уча…
  Все още не разбирам защо трябва да се хвърля част от кваса, преди да го захранваш?

 3. Танка Петрова

  Благодаря,за подробно представените рецепти! Аз вече 3 пъти правих хляб с квас, много е вкусен и аромата е съвсем различен от хляба с хлябна мая.Не се затруднявам с приготвянето и печенето, само се притеснявам ,че винаги се напуква отгоре въпреки , че правя разрези след като поставя тестото в подходящия съд. Къде греша.

  • Това, че хляба е напукан не е грешка. Проблема, ако може да се нарече така е в печенето. Тоест от самата фурна и градусите. Нека това не ви притеснява. 🙂

 4. Irina Seferinkina

  Здравейте! Страхотна презентация. То се е видяло- ще се прави. Аз си купувам редовно хляб с квас и много ми харесва, много повече от обикновения черен хляб, който си замесвам вкъщи. И така се ентусиазирах да започвам с направата на кваса…но за съжаление през почивните дни няма да съм вкъщи. Проблем ли ще е да го подхраня утре и да го прибера в хладилника до неделя и тогава да му обърна пак внимание 🙂

  • Ралица

   Не е добре да се прекъсва процеса на приготвяне на кваса! Направете го когато имате възможност да му обърнете достатъчно внимание! Така ще знаете, че ще имате един качествен продукт!

   • Irina Seferinkina

    Така и така го забърках вече, когато се върна ще си направя и изпитаната рецепта. Поне ще мога дасподеля става или не с прекъсване 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *