Препоръчани

Как се прави кисело зеле

… преварява разтвора, охлажда се и тогава зелето се залива. Отгоре се слага плътно решетка, за да не изплуват евентуално зелките и да останат на сухо. Затова някой слагат тежест върху решетката.

В повечето случаи това е гладък речен камък, който предварително е много добре измит с четка и гореща вода.

Аз не слагам, защото моята решетка влиза много плътно и не позволява на зелето да изплува нагоре. Отново напомням, че саламурата трябва да е минимум 10 см. над зелето.

как се прави кисело зеле през есента

Претакането започва от третия ден. Първите 7 дена се претака всеки ден. На втората седмица се претака през ден. На третата- 2 пъти в седмицата. Около 25-тия ден зелето е готово за консумация. На този етап може да му добавите и 1 супена лъжица синапено семе, което е увито в чиста марля и завързано.

Синапът е естествен консервант и ви гарантира запазване на зелето.

Пригответе си зелето по този начин и никога повече няма да задавате въпроса как се прави кисело зеле 😉

След като вече този деликатес е готов, може да си приготвите кисело зеле със свинско месо по тази моя изпробвана многократно рецепта: https://hitrinibg.com/kiselo-zele-s-meso/

Погледнете също

тиквички във фурната

Тиквички на фурна

Приготвяйки тиквички на фурна няма да се въртите около тигана и ще имате време да …

25 Коментари

 1. Христов

  Грешка е да се слага хрян прведи да е втасало зелето.Казвам го от личен опит…

 2. Верчето

  Точно така се прави! Ако нямате царевица може и да не слагате.

 3. Относно речния камък…
  Аз не ползвам никави видове камъни. Какъвто и да е камъка, винаги от саламурата той се разтваря и пуска от материята си…
  Най–добре си купете 5 или 10 литрова, прозрачна туба(с формата, като тези за бензин). Напълвате я 3/4 от обема й с вода, стягате здраво капачката й и я слагате върху решетката да затиска зелето…

 4. По същият начин го правя и аз,но само към синапеното семе добавям и 2лимона,разрязани на половина.Също между зелките слагам моркови…да има за руската салата.

 5. Благодаря за рецептата,
  съпругът ми направи, но не го претакваше а само разбъркваше и миришеше ужасно, трябва ти противогаз, за да издържиш. Сега си спомних, че родителите ми го претакваха и не миришеше толкова зле. Претакането ли е разковничето, ми е въпросът. Какво мислите?

  • Саламурата трябва да покрива зелките поне 10 см. и през първата седмица се претака всеки ден, следващата през ден и третата 2 пъти. Това се прави, за да не останат места по зелките непокрити от саламура или да има участъци с по-малко сол. Тогава ще започне гнилостна ферментация и зелето започва да се разваля. Претакането е задължително когато ние си приготвяме кисело зеле.

   • Още веднъж благадаря за бързия отговор. По същия ли начин процедираме при нарязано зеле?

    • Ако зелето е нарязано за туршия се процедира по същия начин. Ако е нарязано за бърза консумация, тогава не е необходимо. Вижте тук как се прави нарязано зеле за бърза консумация: https://hitrinibg.com/parenica-kak-se-pravi/

  • Минко Минков

   Аз поставям камък в найлонова торбичка

 6. Хрянът пресен ли трябва да бъде или сух.

 7. И аз го правя по този начин, но не слагам червеното цвекло. Променя ми цвета на чорбата 🙁 Иначе това е вярното съотношение- на 10 л. вода се слага около 400 гр. сол

 8. Веселин

  И аз го правя по абсолютно същия начин. Става много вкусно, но проблемът ми е в пресичането след като узрее. Пресичах го с натриев бензоат, после с калиев сорбат, да, вършат работа, но дават неприятен привкус.Миналата годима пък явно сложих доста хрян и до края не успя да узрее (то беше и студено времето, може и това да е причината). Та искам да попитам колко хрян се слага в началото и колко синап накрая? Количеството зеле е 50 кг. и една лъжица е твърде малко според мен.
  Хубав ден!

  • В началото хрян се слага защото придава специфичен вкус на киселото зеле. Той не изпълнява функцията на консервант, защото е малко като количество. Ние слагаме на 10 кг. зеле около 50 гр. хрян. Синапеното семе е естествен консервант, като на 10 кг. слагаме 2 равни супени лъжици в тензух. Неговата функция е да запази за малко по-дълго време зелето. Ако искате тотално за пресечете всички процеси на ферментация, тогава ползвайте химически консерванти, но по-добре е да сложите останалото зеле в буркани и да го консервирате. Киселото зеле и зелевата чорба са полезни когато няма никакви консерванти.

  • М.Василева

   След като е готово зелето,за да спра ферментацията,аз го поръсвам отгоре с пакетче лимонена киселина( лимонтозу) .Пресича се и до края си запазва вкуса и състоянието.

   • На какво количество слагате едно пакетче?

    • СТЕФИ НИК Т

     Аз слагам хрян едва след като добре е прокисноло. Не и преди Това!!! Бинзоатът дава лош вкус. Миналата година беше топла и още след Нова година се наложи да сложа няколко пръчици хрян.

   • Аз слагам обилно хрян в самото начало и резултатът с консервацията е смайващ.Всеки си има своя философия по въпроса…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *