Ное. 132017
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!

как се прави кисело зеле

Често задаван въпрос през есента е как се прави кисело зеле?

За да не се се чудите как се прави кисело зеле, ще споделя моя начин на приготвяне, който досега никога не ме е подвеждал. През цялата зима разполагам с чудесно зеле за салата и готвене. Няма никаква философия и сложност. Не използвам никаква химия и ви съветвам да не слагате и вие. Ако ще го правите с разни фиксове и бензоат, то не си губете времето и си купете от магазина 😉

Най-важното нещо за приготвянето на вкусно зеле е сорта, който ще сложите. Препоръчвам ви сортовете Балкан и Кьосе. Тези два сорта са подходящи за приготвяне на кисело зеле. Също така важно е по кое време ще сложите зелето да втасва. Не слагайте преди края на месец октомври. От края на октомври до средата на ноември е подходящо време за приготвяне на зеле. В южната част на страната даже и около 20 ноември не е късно, тъй като температурата там е по-висока.Когато избирате зелето задължително го огледайте. То трябва да бъде стегнато, но не твърдо като камък. Без загнили и наранени части и да е свежо.

как се прави кисело зеле да е хрупкаво

Необходими продукти: зеле (както вече казах от сортовете Кьосе или Балкан), морска сол, кочан царевица (може и 2 ако количеството е по-голямо), хрян, клонки сминдух или чубрица, за цвят по желание маже да добавите 1 глава червено цвекло.

Още: съд, в който да приготвите киселото зеле (каца, бидон с канелка, може и друг подходящ съд), решетка и речен камък (може и друга тежест да използвате).

Ето как се прави кисело зеле:

Измийте много добре съда, в който ще слагате зелето. Почистете зелките от външните листа. Подберете зелки, които ще оставите цели и изрежете малък конус в кочана. Направете не много дълбок разрез на кръст. Във всеки конус сложете щипка морска сол. Подредете плътно първият ред зеле в съда. Там където има празно пространство сложете половинки или четвъртини зеле. По същия начин редите и останалите зелки. Много важно е да е наредено плътно. Ако слагате червено цвекло (аз слагам задължително), цвеклото се бели, измива и разрязва на две или четири. Слага се между зелето. Кочанът с царевицата се измива и също се мушка някъде по средата. Слагате и клонките с подправките също някъде по средата както и измития хрян. Важно е да знаете, че … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

  7 коментара to “Как се прави кисело зеле”

  1. Хрянът пресен ли трябва да бъде или сух.

  2. И аз го правя по този начин, но не слагам червеното цвекло. Променя ми цвета на чорбата 🙁 Иначе това е вярното съотношение- на 10 л. вода се слага около 400 гр. сол

  3. И аз го правя по абсолютно същия начин. Става много вкусно, но проблемът ми е в пресичането след като узрее. Пресичах го с натриев бензоат, после с калиев сорбат, да, вършат работа, но дават неприятен привкус.Миналата годима пък явно сложих доста хрян и до края не успя да узрее (то беше и студено времето, може и това да е причината). Та искам да попитам колко хрян се слага в началото и колко синап накрая? Количеството зеле е 50 кг. и една лъжица е твърде малко според мен.
    Хубав ден!

    • В началото хрян се слага защото придава специфичен вкус на киселото зеле. Той не изпълнява функцията на консервант, защото е малко като количество. Ние слагаме на 10 кг. зеле около 50 гр. хрян. Синапеното семе е естествен консервант, като на 10 кг. слагаме 2 равни супени лъжици в тензух. Неговата функция е да запази за малко по-дълго време зелето. Ако искате тотално за пресечете всички процеси на ферментация, тогава ползвайте химически консерванти, но по-добре е да сложите останалото зеле в буркани и да го консервирате. Киселото зеле и зелевата чорба са полезни когато няма никакви консерванти.

    • След като е готово зелето,за да спра ферментацията,аз го поръсвам отгоре с пакетче лимонена киселина( лимонтозу) .Пресича се и до края си запазва вкуса и състоянието.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)