Как се прави кисело зеле

как се прави кисело зеле

Често задаван въпрос през есента е как се прави кисело зеле?

За да не се се чудите как се прави кисело зеле, ще споделя моя начин на приготвяне, който досега никога не ме е подвеждал. През цялата зима разполагаме с чудесно зеле за салата и готвене. Няма никаква философия и сложност. Не използвам никаква химия и ви съветвам да не слагате и вие. Ако ще го правите с разни фиксове и бензоат, то не си губете времето и си купете от магазина 😉

Най-важното нещо за приготвянето на вкусно зеле е качеството и сорта, който ще сложите. Препоръчвам ви сортовете Балкан и Кьосе. Тези два сорта са подходящи за приготвяне на кисело зеле. Също така важно е по кое време ще сложите зелето да втасва.

Не слагайте преди края на месец октомври. От края на октомври до средата на ноември е подходящо време за приготвяне на зеле. В южната част на страната даже и около 20 ноември не е късно, тъй като температурата там е по-висока. Когато избирате зелето задължително го огледайте. То трябва да бъде стегнато, но не твърдо като камък. Без загнили и наранени части и да е свежо.

как се прави кисело зеле да е хрупкаво

Необходими продукти: зеле (както вече казах от сортовете Кьосе или Балкан), морска сол, кочан царевица (може и 2 ако количеството е по-голямо), хрян, клонки сминдух или чубрица, за цвят по желание маже да добавите 1 глава червено цвекло.

Още: съд, в който да приготвите киселото зеле (каца, бидон с канелка, може и друг подходящ съд), решетка и речен камък (може и друга тежест да използвате).

Ето как се прави кисело зеле:

Измийте много добре съда, в който ще слагате зелето. Почистете зелките от външните листа. Подберете зелки, които ще оставите цели и изрежете малък конус в кочана. Направете не много дълбок разрез на кръст. Във всеки конус сложете щипка морска сол. Подредете плътно първият ред зеле в съда.

Присъединете се и към нашата кулинарна група: Домашни Гозби

Там където има празно пространство сложете половинки или четвъртини зеле. По същия начин редите и останалите зелки. Много важно е да е наредено плътно.

Ако слагате червено цвекло (аз слагам задължително), цвеклото се бели, измива и разрязва на две или четири. Слага се между зелето. Кочанът с царевицата се измива и също се мушка някъде по средата. Слагате и клонките с подправките също някъде по средата както и измития хрян. Важно е да знаете, че саламурата трябва да покрива минимум 10 см зелето. Затова не препълвайте съда.

Как се прави кисело зеле- приготвяне на саламурата:

Саламурата се приготвя по следния начин: на 1 л вода се слага 40 г морска сол. Задължително се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

35 Коментари

 1. Рецептата е много точна! За цвят сложете половин зелка от лилавите.

 2. Стефан

  40 грама сол на литър, не е ли малко множко? Как мислите?

 3. Христов

  Грешка е да се слага хрян прведи да е втасало зелето.Казвам го от личен опит…

  • Хрян не се слага предварително

   Да точно така е навсякъде пишат че се слага веднага

 4. Верчето

  Точно така се прави! Ако нямате царевица може и да не слагате.

 5. Относно речния камък…
  Аз не ползвам никави видове камъни. Какъвто и да е камъка, винаги от саламурата той се разтваря и пуска от материята си…
  Най–добре си купете 5 или 10 литрова, прозрачна туба(с формата, като тези за бензин). Напълвате я 3/4 от обема й с вода, стягате здраво капачката й и я слагате върху решетката да затиска зелето…

 6. По същият начин го правя и аз,но само към синапеното семе добавям и 2лимона,разрязани на половина.Също между зелките слагам моркови…да има за руската салата.

 7. Благодаря за рецептата,
  съпругът ми направи, но не го претакваше а само разбъркваше и миришеше ужасно, трябва ти противогаз, за да издържиш. Сега си спомних, че родителите ми го претакваха и не миришеше толкова зле. Претакането ли е разковничето, ми е въпросът. Какво мислите?

  • Саламурата трябва да покрива зелките поне 10 см. и през първата седмица се претака всеки ден, следващата през ден и третата 2 пъти. Това се прави, за да не останат места по зелките непокрити от саламура или да има участъци с по-малко сол. Тогава ще започне гнилостна ферментация и зелето започва да се разваля. Претакането е задължително когато ние си приготвяме кисело зеле.

   • Още веднъж благадаря за бързия отговор. По същия ли начин процедираме при нарязано зеле?

    • Ако зелето е нарязано за туршия се процедира по същия начин. Ако е нарязано за бърза консумация, тогава не е необходимо. Вижте тук как се прави нарязано зеле за бърза консумация: https://hitrinibg.com/parenica-kak-se-pravi/

   • Маргарита

    Целта на претакането е да влезе повече кислород във водата,който ще предизвика ферментацията.

  • Минко Минков

   Аз поставям камък в найлонова торбичка

 8. Хрянът пресен ли трябва да бъде или сух.

 9. И аз го правя по този начин, но не слагам червеното цвекло. Променя ми цвета на чорбата 🙁 Иначе това е вярното съотношение- на 10 л. вода се слага около 400 гр. сол

 10. Веселин

  И аз го правя по абсолютно същия начин. Става много вкусно, но проблемът ми е в пресичането след като узрее. Пресичах го с натриев бензоат, после с калиев сорбат, да, вършат работа, но дават неприятен привкус.Миналата годима пък явно сложих доста хрян и до края не успя да узрее (то беше и студено времето, може и това да е причината). Та искам да попитам колко хрян се слага в началото и колко синап накрая? Количеството зеле е 50 кг. и една лъжица е твърде малко според мен.
  Хубав ден!

  • В началото хрян се слага защото придава специфичен вкус на киселото зеле. Той не изпълнява функцията на консервант, защото е малко като количество. Ние слагаме на 10 кг. зеле около 50 гр. хрян. Синапеното семе е естествен консервант, като на 10 кг. слагаме 2 равни супени лъжици в тензух. Неговата функция е да запази за малко по-дълго време зелето. Ако искате тотално за пресечете всички процеси на ферментация, тогава ползвайте химически консерванти, но по-добре е да сложите останалото зеле в буркани и да го консервирате. Киселото зеле и зелевата чорба са полезни когато няма никакви консерванти.

  • М.Василева

   След като е готово зелето,за да спра ферментацията,аз го поръсвам отгоре с пакетче лимонена киселина( лимонтозу) .Пресича се и до края си запазва вкуса и състоянието.

   • На какво количество слагате едно пакетче?

    • СТЕФИ НИК Т

     Аз слагам хрян едва след като добре е прокисноло. Не и преди Това!!! Бинзоатът дава лош вкус. Миналата година беше топла и още след Нова година се наложи да сложа няколко пръчици хрян.

   • Аз слагам обилно хрян в самото начало и резултатът с консервацията е смайващ.Всеки си има своя философия по въпроса…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *