Препоръчани
Начало » Хитрини за дома » Лазаровден и Цветница предхождат Великден

Лазаровден и Цветница предхождат Великден

Лазаровден и Цветница

Лазаровден и Цветница

Лазаровден и Цветница са едни от най- хубавите пролетни празници предшестващи Великден!

Лазаровден е християнски празник. Носи името на Свети Лазар, който е възкресен от Исус Христос на третия ден след смъртта му. Според Библията на този ден Исус отива в дома на своя приятел Лазар и разбира, че от няколко дни е мъртъв. Божият син моли сестрите на покойния да му покажат пещерата, в която е погребано тялото. Заставайки пред входа и, Исус извиква „Лазаре, излез навън” и миг по късно се появява неговият приятел жив и здрав, възкръснал от мъртвите.

На този ден младите неомъжени жени се наричат лазарки. Девойките ходят от къща на къща, пеят песни за берекет, благославят за здраве стопаните на домовете, а те им дават яйца, дребни монети и плодове. Празникът е изпълнен с много настроение, защото се свързва с прехода от моминство към задомяване. На този ден момите берат цветя, от които плетат венци за следващия ден, в който ще гадаят коя мома първа ще се омъжи.

Лазаровден и Цветница - Връбница

 Този ден е Цветница. На Цветница момите изпълняват обичая – кумичене. Всяка мома е направила венче от цветя още предния ден, с което отива рано сутринта на реката или чешмата и ще пусне по течението да го отнесе. Венчето, на която мома първо… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Относно admin

Погледнете също

Кюфтета от магданоз – ще ви харесат

Изключително приятни на вкус са кюфтетата от магданоз. Нещо различно за предястие Вкусните кюфтета от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *